La integració laboral, l'esport, la música i l'humor s'enduen els Premis ASPID 2019

Marc Buxaderas en el Lliurament dels Premis Aspid 2019 en la categoria de Comunicació
photo_camera Marc Buxaderas en el Lliurament dels Premis Aspid 2019 en la categoria de Comunicació

El treball i l’esforç per la inclusió social a través de la música, l’esport, l’humor i la ocupació laboral han estat els guanyadors dels XXI Premis ASPID, guardons lliurats aquest divendres en el decurs d’un multitudinari acte celebrat al Palau de la Llotja de Lleida i presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra. L’entrega dels premis, que constitueix un dels actes centrals del programa d’activitats del 25è aniversari de l’entitat, ha aplegat 270 persones entre membres i simpatitzants d’ASPID, representants d’altres entitats del sector, empresaris col·laboradors i polítics.

El grup Roba Estesa ha estat el guanyador del guardó en la categoria a la Solidaritat, l’empresa Entrenúvols s’ha imposat en la categoria d’Innovació, la FECETC (Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya) ha guanyat la categoria d’Empresa, el monologuista Marc Buxaderas s’ha endut la categoria de Comunicació, mentre que el professor de l’Institut del Pont de Suert Carles Hidalgo Llompar ha aconseguit una Menció Especial.

Lliurament Premis Aspid 2019 1

Declaracions dels premiats

El Premi ASPID a la Solidaritat ha recaigut en Roba Estesa, un grup de música festiva, popular i combativa nascut l’any 2011 i amb seu al Camp de Tarragona. Gemma Polo (cantant), Clara Colom (acordionista) i Sandra Brake (intèrpret de la llengua de signes en català) han explicat que fa un any i mig van incorporar una persona no estàtica que interpreta les cançons en llenguatge de signes per contribuir a acostar la seva música, que s’adreça a joves de 15 a 30 anys i que se centra en la dona, la lluita i la tradició, al col·lectiu de persones sordes. Polo ha dit que arran d’aquesta experiència han vist augmentar la presència de públic de totes les edats que tenen discapacitat auditiva i que moltes de les persones oients s’han interessat en estudiar el llenguatge de signes català.

El Premi ASPID a la Innovació ha estat per a la tasca duta a terme per EntrenúvolsEl director d’Entenúvols, Jordi Marquillas, ha comentat que “a l’aire no hi ha cap tipus de diferència entre les persones.

En aquest escenari, tots som discapacitats

Marquillas ha agraït la col·laboració d’ASPID per facilitar que els seus usuaris amb discapacitat puguin d’aquest esport d’aventura.

El Premi ASPID a l’Empresa ha estat per a la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya-FECETC. El president de FECETC, Josep Roset, ha dit que l’entitat té la finalitat de facilitar la inserció laboral de les persones amb discapacitat física o sensorial tant en centres especials de treball com en empreses del mercat ordinari, i fer possible que els centres especials de treball esdevinguin empreses competitives en el marc laboral. Cal recordar que ASPID forma part de la FECETC.

El Premi ASPID a la Comunicació ha correspost al monologuista Marc Buxaderas Escolà, que ha dit que els seus monòlegs d’humor es divideixen en tres àmbits. Amb el lema de Poseu un discapacitat a la vostra vida, fa monòlegs sobre les seves vivències personals dirigits al públic en general per conscienciar en positiu sobre les desigualtats que existeixen en la societat i per promoure la inclusió de les persones amb discapacitat. La segona via, que rep el lema de Tots som persones, es dirigeix als adolescents i a les persones grans i pretén ser un bateig a la discapacitat. I el tercer àmbit se centra en les empreses i els grups de treball i pretén solucionar d’una manera senzilla problemes quotidians que els treballadors en principi cataloguen com a greus, però que amb la visió d’en Marc Buixadears es converteixen en pura anècdota.

També s’atorga una Menció Especial al docent de l’Institut del Pont de Suert Carles Hidalgo Llompart, que imparteix el Cicle Formatius de Grau Mitjà de Tècnics en explotació d'estacions d'esquí. Després de més de 8 anys de col·laboració estreta amb ASPID, Hidalgo ha explicat que els seus alumnes han ajudat als usuaris de l’entitat amb diferents graus i tipus d’activitat a practicar l’esquí i el senderisme i han actuat com a monitors a la jornada poliesportiva que anualment se celebra a Pardinyes. El professor ha destacat que els que més li ha sobtat dels usuaris i els tècnics d’ASPID és “la il·lusió i la intensitat” que posen quan fan les activitats.

Després de l’acte d’entrega dels guardons i d’un dinar a la mateixa Llotja, ha tingut lloc l'homenatge als socis fundadors i els parlaments institucionals. En el decurs de l’homenatge als socis fundadors de l’entitat, aquests han rebut un diploma acreditatiu. També s'ha fet el passi d’un vídeo amb felicitacions per part dels expresidents de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris