La investigadora mollerussenca Anna Visa ha rebut una beca per continuar la recerca contra un tipus de càncer molt minoritari

Es tracta d'un tipus de càncer molt minoritari que afecta el cervell i és molt agressiu; es calcula que una de cada tres persones per cada 100.000 habitants i un cop està diagnosticat, l'esperança de vida és d'un any i mig
La Investigadora de l'IRBLleida, Anna Visa ©OriolBosch
photo_camera La Investigadora de l'IRBLleida, Anna Visa ©OriolBosch

La investigadora mollerussenca, Anna Visa podrà continuar la recerca del glioblastoma en l'IRBLleida, gràcies a la beca de 160.000 euros que l'hi ha concedit l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Es tracta d'un tipus de càncer molt minoritari que afecta el cervell i és molt agressiu; es calcula que una de cada tres persones per cada 100.000 habitants i un cop està diagnosticat, l'esperança de vida és d'un any i mig.

Anna Viva ha explicat que el que pretén el projecte que està desenvolupant a l'IRBLleida és "inhibir" una proteïna, que és un canal de calci, i una vegada es porta a terme aquesta acció, s'observa que es provoca la mort de les cèl·lules de glioblastoma.

Amb l'estudi es vol veure com queda afectat tot "l'ambient" del tumor quan es porta a terme aquesta inhibició, ja que per exemple, pot passar que el sistema immune del pacient sigui fomentat per aquest tractament i llavors també ataqui el tumor

Visa assenyala que també volen veure les diferents respostes de diversos tipus de glioblastomes, és a dir, de diferents pacients, ja que han pogut comprovar que quan es fa servir el tractament, molts cultius moren, però alguns que només paren el creixement. L'objectiu és veure quines diferències hi ha en el procés i el perquè un grup mor i l'altre, en canvi, es resisteix. D'aquesta manera, s'intentarà fer un perfil de pacient diferent i potser, en un futur, es podria planificar una medicina més personalitzada per aquest tipus de càncers.

La Investigadora de l'IRBLleida, Anna Visa ©OriolBosch
La Investigadora de l'IRBLleida, Anna Visa ©OriolBosch

La investigació està en una fase molt inicial, però Visa apunta que ja fa quatre anys que s'hi dedica. Amb la beca de l'Associació Espanyola Contra el Càncer podrà ampliar la recerca quatre anys més. A ella se li acabava el contracte ben aviat, però de cop i volta la situació li ha canviat radicalment fins al punt que fins i tot podrà anar a fer una estada a l'estranger per ampliar coneixements. La idea, apunta, és anar a algun laboratori a aprendre alguna tècnica que després es pugui implementar aquí o utilitzar tecnologia de la qual Lleida encara no disposa.

Visa valora positivament aquesta beca perquè quan s'acaba la tesi doctoral, els investigadors entren en una "carrera de fons" per buscar aquest tipus d'ajuts, finançaments o contractes per poder continuar amb les seves recerques. Amb aquesta beca guanya estabilitat i es pot fixar en un projecte. A més, també valora que l'ajuda s'hagi atorgat a un projecte que no es desenvolupa en una gran capital i que tampoc està relacionat amb algun càncer majoritari.

       

Comentaris