Una dieta hipocalòrica pot ajudar a prevenir la pèrdua de memòria per edat, segons la UAB

Un estudi amb rates demostra que la dieta hipocalòrica millora el test de reconeixement espacial d'objectes
Neurones hipocampals en desenvolupament, marcades en verd, d'una rata jove adulta - Imatge: Cedida a l'ACN per la UAB
photo_camera Neurones hipocampals en desenvolupament, marcades en verd, d'una rata jove adulta - Imatge: Cedida a l'ACN per la UAB

Un estudi coordinat des de l'Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB) conclou que una dieta hipocalòrica atenua les alteracions cerebrals relacionades amb la pèrdua de memòria associada amb l'envelliment. La investigació s'ha dut a terme en rates velles i ha demostrat l'efecte sobre l'hipocamp, una estructura cerebral crítica en processos d'aprenentatge i memòria. Els resultats confirmen que hi ha una millora cognitiva derivada de la dieta, i això es vincula amb una reducció dels nivells d'inflamació i pèrdua neuronal a l'hipocamp.

Els resultats suggereixen que la dieta hipocalòrica pot preservar les funcions de l'hipocamp i reduir la neuroinflamació associada a l'envelliment, la qual cosa podria contribuir a promoure un envelliment saludable del cervell i prevenir els dèficits cognitius relacionats amb l'edat

Per avaluar els efectes en l'hipocamp, els investigadors van comparar la capacitat de memòria i aprenentatge de rates amb dietes de restricció calòrica i de rates que disposen d'aliment de manera constant. Els resultats del test de reconeixement espacial d'objectes, una prova de memòria que permet avaluar el funcionament de l'hipocamp, van mostrar que el grup que va seguir una dieta hipocalòrica va obtenir millors resultats.

Així mateix, l'estudi també va suggerir que la millora en la capacitat cognitiva va lligada a una reducció tant de la pèrdua neuronal associada a l'edat com de l'activitat inflamatòria en aquesta estructura cerebral.

comentaris