El jaciment ilergeta de Gebut (Soses) podria ser anterior al segle VII a.C.

L'equip d'arqueologia de la Universitat de Lleida ha descobert una fase d'habitació més antiga del que es pensava fins ara

gebut2

El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha descobert una fase d'habitació més antiga del que es coneixia fins ara a l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, a Soses.

Els primers habitants s'hi podrien haver instal·lat abans del segle VIII a. C., és a dir, en una etapa prèvia a la construcció de la primera muralla torrejada. Ara caldrà que les anàlisis de carboni 14 confirmin la datació.

La temporada excavacions de Gebut acaba divendres 25 de setembre, després de quatre setmanes de treball

La zona nova l'han trobat sota d'una de les torres i han comprovat que seguia una distribució urbanística diferent a la que posteriorment va establir la construcció del sistema defensiu. Els arqueòlegs també han treballat a l'escarpa del fossat descoberta en la campanya del 2019, arribant a més de 3 metres de potència de paret conservada dels, com a mínim, 5 metres que faria fins al peu de la muralla i han posat al descobert 15 metres lineals al sud del tram ja conegut.

Al mateix complex, han excavat una nova sala annexa als espais de producció de vi. Es tracta d'un espai allargat amb una banqueta correguda construïda amb tovots i pedra, que data de la segona meitat del segle III abans de Crist. 

De forma paral·lela, han treballat a la necròpolis tumulària d'incineració de la Vall de la Clamor, també al terme municipal de Soses i a uns 500 metres del poblat. Els arqueòlegs de la UdL han excavat 6 de les 13 estructures descobertes l'estiu passat i n'han trobat tres de noves.

Comentaris
Més a Societat