La manca de fertilitzants i la pujada de costos anticipen retallades en la producció agrària

La JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, exigeix a les cadenes de distribució que ajustin marges i repercuteixin aquest augment als agricultors i ramaders

Cedida a l'ACN per JARC
Imatge d'una bala de palla amb un tractor al fons, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
photo_camera Imatge d'una bala de palla amb un tractor al fons, en una imatge d'arxiu - Foto: cedida per JARC

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya alerta que la brutal pujada dels costos de producció anticipa significatives retallades de producció. L'alça global en les matèries primeres i l'energia, el col·lapse en els ports internacionals i l'espiral alcista dels molls marítims estan passant factura al sector agrari.  Des de JARC posen de relleu que en l'últim trimestre s'ha aguditzat aquesta tendència: "costa comprar fertilitzants i s'han disparat els preus (+100%), gasoil (+40%-60%), energia (300%), plàstics (+50%), aigua (+30%) i pinsos per a bestiar (+25%)", destaquen.

JARC assegura que "portar un camió de 2.500 kg d'adob a peu de finca la campanya passada tenia un cost de 4.000 euros; avui, comptant amb la sort d’obtenir-lo, se situa entre 8.000 i 10.000 euros". És per això, expliquen, que una part important dels cerealistes renuncien a part de l’adobat davant la impossibilitat d'assumir aquest cost o d’obtenir la comanda. Lluís Viladrich, cap sectorial de cereals de JARC, explica que “no es podran tirar endavant collites perquè no tenim accés a fertilitzants químics i ens limitem molt l’aplicació dels orgànics, provinents de la nostra ramaderia”.

L'associació assenyala que la reducció del rendiment dels cultius herbacis "afectarà a tothom, començant pel productor, seguint pel ramader i acabant pel consumidor". “L’experiència ens mostra que els distribuïdors de productes alimentaris mai perden diners”, ha afirmat Viladrich.

Des de mitjans de setembre, tres grans companyies de fertilitzants químics han anunciat reduccions importants en la producció per l’increment de costos, especialment del gas. L’americana CF Insdustries ha tancat dues plantes al Regne Unit; la noruega Yara International ha reduït el 40% de la producció a Europa i Fertiberia ha aturat la planta de Huelva i ha minvat la producció a Ciudad Real.

Les primeres pujades que s'estan donant en els punts de venda, sobretot en productes carnis, no estarien tenint el seu reflex en els preus percebuts pels ramaders

Mentre la preocupació al camp creix davant la impossibilitat de traslladar aquest vertiginós augment de costos als preus de les produccions, JARC exigeix a les principals cadenes de distribució que ajustin marges i paguin correctament als seus proveïdors perquè aquests ho traslladin als productors.

El teixit productiu local i la Llei de Cadena Alimentària, claus per afrontar el problema

L’entitat considera estratègic mantenir el teixit productiu local. En aquest sentit, exigeix al Ministeri d'Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica que es reforcin els controls i inspeccions per a garantir el compliment de la Llei de Cadena Alimentària. 

“Cal fer respectar la normativa i sancionar aquells que paguin per sota del cost de producció”, afirma Joan Carles Massot, president de JARC.

Així mateix, JARC reclama al Govern estatal i autonòmic un pla de xoc urgent per al sector agrari que reculli mesures de suport via rebaixes fiscals i ajuts directes.
 

Comentaris