02.08.2021 |
Territoris.cat

Joan Josep Ardanuy Peris, nou director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Llicenciat en Filologia Catalana, ha estat un dels impulsors del Cinema Infantil en Català, de la ‘Mòstra de Cinèma Occitan’, i de les diferents iniciatives de promoció de les llengües catalana i occitana a través de la música
El nou director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy, amb Joan Talarn, i Estefania Rufach
El nou director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy, amb Joan Talarn, i Estefania Rufach
Joan Josep Ardanuy Peris, nou director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

 Joan Josep Ardanuy Peris serà el nou director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida, d'acord amb el decret de nomenament que ha signat aquest dijous el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, després del procés de selecció per al càrrec de directiu públic. El mateix Talarn i la vicepresidenta Estefania Rufach van comunicar dijous el nomenament a Ardanuy en una primera trobada a l'IEI.

Ardanuy, nascut a Lleida l'any 1962, és Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha estat un dels impulsors del Cinema Infantil en Català, de la Mòstra de Cinèma Occitan, i iniciatives de promoció de les llengües catalana i occitana a través de la música (Canto Sense Vergonya, Canto.cat i Katanya.cat).

El director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy amb Joan Talarn, i Estefania RufachL'any 1983 va ser funcionari als Serveis Territorials del Departament d'Indústria i Energia de la Generalitat a Lleida. L'octubre de 1991 es va incorporar com a tècnic en Planificació Lingüística al Departament d'Indústria i Energia, a Barcelona. Posteriorment, va ocupar el càrrec de responsable de l'Oficina de Gestió Unificada per a Establiments Industrials a Tarragona, fins que finalment es va incorporar al Departament de Cultura, a Lleida, primer com a tècnic en Planificació Lingüística i més endavant com a responsable territorial de Política Lingüística. L’octubre de 2018 va accedir a una plaça d’inspector del Departament de Cultura, lloc on ha estat treballant fins al moment.

Durant la seva estada a Barcelona, va col·laborar en la publicació dels primers reculls terminològics en català corresponents a diferents sectors industrials, i en les primeres subvencions del Departament per promoure la presència del català en àmbits industrials diversos, com els programes informàtics o els manuals de vehicles automòbils

Entre les iniciatives més destacades que va impulsar, com a responsable de Política Lingüística a Lleida, es troben el CINC (Cinema Infantil en Català), les deu edicions de la Mòstra de Cinèma Occitan, les quals va impulsar juntament amb diversos programadors de cinema del país a una trentena de localitats catalanes i occitanes; les dotze edicions dels Premis Llanterna Digital, de curtmetratges en català i en occità, impulsades juntament amb les institucions i organismes que formen la Coordinadora de Serveis Lingüístics a Lleida, o les diferents iniciatives de promoció de les llengües catalana i occitana a través de la música (Canto Sense Vergonya, Canto.cat i Katanya.cat), de la mà de l’escola de música L’Intèrpret, entre altres.

Aquesta activitat professional s’ha vist completada amb diferents activitats docents, sempre al voltant de la llengua, adreçades a diferents col·lectius, com ara entrenadors de futbol, estudiants de postgrau en geografia i sociologia, professionals que treballen amb nova immigració o funcionaris de la Generalitat, a partir del coneixement de les eines en línia disponibles. Així mateix, també ha publicat diferents articles en publicacions culturals, a propòsit de les activitats professionals que ha anat desenvolupant.

Joan Josep Ardanuy Peris, nou director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs
comentaris