29.07.2021 |
Territoris.cat

Jornada de portes obertes al nou Centre de distribució d’aliments del Pla d’Urgell

L'espai està situat a l'Antic Escorxador Municipal de Mollerussa i aquest desembre s'ha posat en marxa pel que fa al producte envasat, mentre que en els pròxims mesos s’incorporarà l’aliment fresc

Centre distribucio aliments 002 interior
Visita d'autoritats al nou equipament comarcal
Jornada de portes obertes al nou Centre de distribució d’aliments del Pla d’Urgell

Aquest divendres dia 18 ha tingut lloc la jornada de portes obertes del nou Centre de distribució d’aliments del Pla d’Urgell, espai situat a l’Antic Escorxador Municipal de Mollerussa  i que ha entrat en funcionament aquest mes de desembre, pel que fa a producte envasat, per tal de facilitar aliments bàsics a persones i famílies que tenen dificultats econòmiques per cobrir adequadament les seves necessitats d’alimentació.

El nou centre ha comptat amb un pressupost de 240.302 euros, dels quals 200.000 provenen d’una subvenció per part de la Diputació de Lleida, 35.000 euros de fons propis de l’Ajuntament de Mollerussa i una aportació de la Fundació Obra Social de “la Caixa”.Centre distribucio aliments 001 texte 

A l’acte de portes obertes han assistit el president de la Diputació, Joan Reñé; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del Consell Comarcal, Josep M. Huguet, entre altres autoritats, així com al president i la presidenta de Càritas i Creu Roja, Antoni Cid i Rosa M. Niubó, respectivament, o representants de la Fundació Obra Social de “la Caixa” i del Banc d’Aliments de Lleida.

A banda de l’empresa adjudicatària de les obres Construccions Esteban, també han estat representades empreses vinculades amb les obres com Meca System, firma que s'ha encarregat del magatzematge i les prestatgeries, i Refrigeració Miquel Garcia. No ha faltat tampoc, Antonio Miquel, propietari de la firma Tallers Antonio Miquel (Linde), la qual ha donat al centre una carretilla que permetrà moure els aliments amb major facilitat.

Durant l'acte, el president de la Diputació de Lleida ha destacat del nou espai "la funcionalitat excepcional i que ajuda a dignificar la solidaritat i l’entrega dels aliments a les famílies que ho necessiten”.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa ha ressaltat que aquest és un projecte on s’hi ha implicat molta gent de manera directa i ha afegit que el nou centre farà que es puguin dignificar situacions personals complicades.

Per últim, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha destacat la importància de tenir un punt central de rebuda i distribució dels aliments i ha continuat dient que els ajuntaments de la comarca faran l’esforç per fer arribar els aliments a aquelles famílies que no es puguin desplaçar a Mollerussa.

D'altra banda, durant la jornada s'ha informat que en els propers mesos s’incorporarà l’aliment fresc, la qual cosa permetrà articular activitats de formació i d’informació als usuaris.

Gairebé 622 metres quadrats destinats a la solidaritat

El nou equipament compta amb una superfície total construïda de 621,88 metres quadrats. A la part interior disposa de diferents espais que acullen una sala d’atenció i distribució dels aliments, una sala d’elaboració dels lots alimentaris, una cambra de manipulació d’aliments frescos, un magatzem i els espais on s’ha instal·lat la cambra de congelació i la cambra frigorífica per mantenir el producte fresc.

A la part de l’exterior s’ha construït un magatzem de paletització per emmagatzemar tots els aliments de llarga durada provinents de la Unió Europea que arriben 3 vegades a l’any.

La gestió d’aquest centre es farà des del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, en col·laboració amb l’Ajuntament de Mollerussa i amb el Banc dels Aliments de Lleida.

Més de 600 beneficiaris a la comarca

L’objectiu del centre és facilitar aliments bàsics a persones i famílies que tenen dificultats econòmiques per cobrir adequadament les seves necessitats d’alimentació. Es treballa per afavorir la corresponsabilitat dels participants, la possibilitat de confeccionar la mateixa cistella i la realització de tallers de formació en temes de foment de l’autonomia de les persones.

En funció de criteris socials i econòmics, les famílies tenen dret a recollir aliments un cop al mes, cada dos mesos o tres vegades a l’any. Els usuaris recullen una cistella bàsica en funció dels membres de la unitat familiar i obtenen 20 punts addicionals per família amb els que poden escollir més productes, segons ha explicat la coordinadora de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Sònia Oriola.

A la comarca del Pla d’Urgell, durant aquest 2015, un total de 608 famílies han anat en algun moment a buscar aliments, la qual cosa suposa el 5,5% de la població.

Jornada de portes obertes al nou Centre de distribució d’aliments del Pla d’Urgell
comentaris