28.05.2022 |
Territoris.cat

Jutgen un guàrdia civil acusat de causar un atac d'ansietat a una dona l'1-O a Ponts

"Tenint el compte tot el que he sentit, els avanço que dictaré una sentència absolutòria", ha dit el jutge. Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han demanat que s'arxivi el cas en considerar que els fets han prescrit

La sala 7 dels jutjats de Lleida, abans de començar el judici per lesions lleus, sense l'acusat

Data de publicació: dijous 27 de gener del 2022, 14:27

Localització: Lleida

Autor: Laura Cortés
La sala 7 dels jutjats de Lleida, abans de començar el judici - Foto: Laura Cortés
Jutgen un guàrdia civil acusat de causar un atac d'ansietat a una dona l'1-O a Ponts

Un guàrdia civil que formava part del dispositiu que va actuar l'1-O a Ponts ha estat jutjat aquest dijous a Lleida acusat d'haver causat un atac d'ansietat a una dona durant les càrregues policials. L'acusació particular el considera culpable d'un delicte lleu de lesions i demana una multa de 900 euros i una indemnització de 3.000 euros.

Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han demanat que s'arxivi el cas en considerar que els fets han prescrit

La denunciant no s'ha presentat al judici perquè, segons un informe mèdic, té un trastorn d'ansietat hereditari que es va agreujar tant l'1 d'octubre com fa quatre dies en vista a l'imminent judici. L'acusat, que ha comparegut presencialment, ha negat els fets i el jutge ha "avançat" que l'absoldrà.

"Tenint el compte tot el que he sentit, els avanço que dictaré una sentència absolutòria". Amb aquestes paraules, el jutge ha deixat vist per sentència el judici a un dels guàrdies civils que va actuar l'1-O a Ponts. Ara haurà de deixar la decisió per escrit a la sentència, on també ha dit que es pronunciarà sobre la prescripció que sol·licitaven la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

El judici s'havia de fer al jutjat de Solsona perquè els fets van ocórrer a Ponts però com que inicialment hi havia una trentena de denunciants i cinc acusats, s'ha fet als jutjats de Lleida, on es disposen de sales més grans i es podien garantir les mesures sanitàries referents a la distància i límit d'aforament per la Covid-19.

Finalment, però, alguns dels denunciants s'han retirat de la causa i de la trentena, han seguit amb l'acusació 13.

Pel que fa als agents identificats, tot i que els denunciants en van identificar 12, els advocats han explicat que el Ministeri de l'Interior només va poder posar nom a 5 d'ells. Així, el jutge va ordenar el sobreseïment provisional contra els altres 7

Aquest dijous, els 5 acusats identificats provinents de diversos punts de l'Estat s'han presentat al judici, a Lleida, però finalment només se n'ha jutjat 1. El jutge els ha explicat que la causa contra 3 d'ells ha quedat arxivada provisionalment ja que els denunciants que els van identificar són els que no han seguit amb l'acusació. Els altres 2 agents seran jutjats un altre dia ja que el seu cas forma part d'una altra causa més greu, concretament per un delicte de lesions i furt.

La denunciant no declara i l'agent nega les acusacions

La dona que va denunciar l'agent acusat no s'ha presentat al judici. El seu advocat ha explicat que té seqüeles per l'1-O, que està en tractament i que a finals de la setmana passada va patir una crisi d'ansietat i està de baixa laboral. Per aquest motiu, ha demanat que se suspengués el judici fins que la denunciant estigués en condicions de declarar però la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat s'hi ha oposat al·legant que la patologia de la dona és crònica i que "si esperem és possible que no el puguem celebrar mai". El jutge ha desestimat la petició i ha decidit celebrar el judici argumentant que, tot i que estigui de baixa, no s'ha aportat cap informe mèdic que especifiqui que el seu estat l'impedeix comparèixer a la vista.

Després de les qüestions prèvies, han començat les declaracions; primer la de l'acusat, que ha negat els fets, i després la del Mosso d'Esquadra que es va encarregar de recopilar les imatges facilitades pels veïns per tal d'intentar identificar els policies denunciats. "Vam recopilar imatges de 50 agents i els testimonis en van identificar 12", ha dit.

L'agent de la Guàrdia Civil ha explicat que quan van arribar a Ponts es van trobar una situació "molt hostil" i ha assegurat que ell no va colpejar ningú sinó que van ser els concentrats els que es van llençar a sobre d'ells per obstaculitzar-los la feina. "Ens van començar a insultar i a donar-nos puntades de peu", ha dit.

L'acusat només ha respost les preguntes de la Fiscalia i del jutge, ja que l'Advocacia de l'Estat no n'ha fet cap i l'agent s'ha negat a respondre a l'acusació particular

Jutgen un guàrdia civil acusat de causar un atac d'ansietat a una dona l'1-O a Ponts
comentaris