30.11.2022 |
Territoris.cat

L’Hospital Arnau de Vilanova farà intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha posat en marxa recentment la nova sala d’hemodinàmica, després de renovar-la amb tecnologia d’última generació per a fer-hi intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta, fet que permet que siguin menys invasives i evita trasllats a Barcelona
L'equip de facultatius de la sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova
L'equip de facultatius de la sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova
L’Hospital Arnau de Vilanova farà intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha posat en marxa recentment la nova sala d’hemodinàmica, després de renovar-la amb tecnologia d’última generació per a fer-hi intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta, fet que permet que siguin menys invasives i evita trasllats a Barcelona.

La sala està destinada a practicar cateterismes cardíacs, principalment a aquells pacients que tenen malalties de les artèries coronàries 

Els doctors Juan Casanova, responsable de la sala d’hemodinàmica, i Fernando Worner, cap del Servei de Cardiologia, destaquen que amb el nou equipament es poden dur a terme cateterismes mínimament invasius i s’evitaran així operacions de tòrax obert que requereixen el trasllat dels pacients a Barcelona.

Gràcies a la nova tecnologia el pacient rebrà menys dosis de raigs X i menys quantitat de contrast, mentre que la qualitat d’imatge al monitor serà molt més alta, de manera que es podran veure molt més bé les artèries coronàries

Els doctors Juan Casanova,  i Fernando WornerA més, el nou equip incorpora un programari que permet integrar ecografies, ressonàncies i angiografies i poder-les observar alhora al monitor, cosa que fins ara només es podia fer utilitzant diferents programes informàtics. D’altra banda, amb la nova sala s’iniciarà el tractament d’alteracions estructurals cardíaques, que fins ara també s’havien de derivar a Barcelona.

De mitjana anual, la sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova atén 1.200 pacients ―la majoria, homes d’entre 40 i 80 anys. A més de 500 d’aquests pacients, se’ls practica un tractament de revascularització percutània; és a dir, un tractament de lesions coronàries amb implant d’stent. D’aquests pacients, 220 provenen d’activacions del Codi IAM, en les quals el pacient és derivat de forma urgent a la sala d’hemodinàmica per desobstruir-li l’artèria obstruïda que està provocant l’infart.

Les obres de la sala d’hemodinàmica van començar el passat gener i es van allargar pels problemes derivats dela COVID-19. No obstant això, l’activitat del Servei de Cardiologia i del Codi Infart no s’ha vist interrompuda en cap moment, donat que es va traslladar a la sala d’angioradiologia del centre.

L’antiga sala d’hemodinàmica de l’Arnau de Vilanova es va inaugurar el 2006, havia complert la seva vida útil i no disposavade les prestacions més actuals. La nova sala ha comptat amb un pressupost d’1,4 milions d’euros.

L’Hospital Arnau de Vilanova farà intervencions quirúrgiques sense cirurgia oberta
comentaris