18.08.2022 |
Territoris.cat

L’IEI es farà càrrec del projecte de recuperació de l’arc d’Adà de Llardecans

reunió arc Adà-Llardecans01
La reunió de responsables institucionals i tècnics que s'encarregaran del projecte de recuperació i reconstrucció de l'arc.
L’IEI es farà càrrec del projecte de recuperació de l’arc d’Adà de Llardecans

El suposat accident que va provocar l'enderrocament sobtat de l'arc d'Adà de Llardecans podria haver portat al públic i institucions a recuperar interès pel patrimoni.L'Arc d'Adà de Llardecans.

L'Insitut d'Estudis Ilerdencs ha anunciat que es farà carrec del projecte de recuperació i reconstrucció de l'arc, que va sofrir un enderrocament el passat cap de setmana a causa, suposadament, d'una acció accidental sense intenció de robatori. I és que, a més a més, l'ens preveu un segon projecte de millora de l’entorn, de manera que es pugui recuperar la base rectangular de l’edificació que acompanyava l’arc. Això permetria, segons responsables institucionals i tècnics, posar en valor aquest conjunt arquitectònic i també que s’entengui millor el seu context.

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra, amb l'ajuda d'una fotografia de l'Arc d'Adà

La vicepresidenta primera de la Diputació i vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol, va rebre aquest dilluns a l’IEI una delegació de l’Ajuntament de Llardecans, encapçalada per la seva alcaldessa, Carme Pinyol; el tècnic de Promoció Econòmica del Segrià Sec, Juanjo López; així com el Cap del departament d’Arqueologia de la Diputació, Joan Ramon González, per analitzar el sorprenent enderrocament de l’arc. Es tracta d’un monument d’origen àrab i catalogat com a Bé d'Interès Nacional, situat dalt d’un tossal del terme municipal de Llardecans, i amb un valor patrimonial i sentimental incalculable, l’enderrocament del qual va ser descobert aquest mateix cap de setmana pel tinent d’alcalde de Llardecans, Albert Florenza, mentre passejava amb la seva família.

Els Mossos d'Esquadra analitzen les pedres de l'Arc d'Adà, ja a terra. Imatge de l'1 d'abril de 2019. (Horitzontal)

Durant la reunió, Pujol es va comprometre en nom de la Diputació i a través de l’IEI en que els serveis tècnics de la institució redactin el projecte de recuperació i reconstrucció de l’arc com a pas previ de la seva execució en el menor temps possible.

El fet que hi siguin totes les pedres enderrocades permet que es pugui recuperar l’estructura original

El projecte també haurà de ser aprovat per la comissió de Patrimoni de la Generalitat. La intenció és que aquest pugui estar fet abans de la propera reunió d’aquest ens que s’ha de celebrar en els primers dies del mes de maig.

reunió arc Adà-Llardecans02

Es tractava d’un arc apuntat de 34 carreus que restava com a únic testimoni de la planta baixa d’un edifici rectangular, desaparegut com la resta de les cases del poblat d’origen medieval que correspondria, probablement, a una construcció del segle XVI. Les guerres modernes van fer desaparèixer el petit nucli habitat, quedant com a testimoni l’arc de 3,60 metres d’alçada i una mica més de sis metres de llum. Al segle XVIII, es va bastir a la vora l’ermita de Sant Marc, que en l’actualitat també estava sense sostre.

L’IEI es farà càrrec del projecte de recuperació de l’arc d’Adà de Llardecans
comentaris