09.12.2021 |
Territoris.cat

L’IEI planta cara a la crisi potenciant el teatre infantil i el futur de les companyies

L'Institut d'Estudis Ilerdencs impulsa el projecte Cap infant sense somriure, un cicle de vint-i-dos espectacles infantils que duran a terme una dotzena de companyies professionals de la demarcació
Presentació Cap infant sense somriure a l'IEI
Presentació Cap infant sense somriure a l'IEI
L’IEI planta cara a la crisi potenciant el teatre infantil i el futur de les companyies

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha presentat aquest divendres la iniciativa Cap infant sense somriure, un cicle de vint-i-dos espectacles infantils que duran a terme una dotzena de companyies professionals de la demarcació. El projecte de l'IEI vol donar resposta a la crisi cultural generada per la pandèmia, i al mateix temps garantir el dret dels infants a la cultura, com a bé essencial, perquè la cultura també cura.

Presentació Cap infant sense somriure a l'IEI 1La presentació ha tingut lloc al Pati de Blondel i hi han participat el president de la Diputació de Lleida i de l'IEI, Joan Talarn; la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach; el director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy; i Cristina Garcia, Pere Pàmpols i Ramon Molins, membres de l'associació TTP-Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics.

Joan Talarn ha recordat que les arts escèniques són un sector molt important de la cultura lleidatana i que ara, després d'aquests mesos de confinament on els més petits també ho han passat malament, és important que els feu tornar a riure.

Dues de les titelles de l'espectacle 'Pipa, el titella meravella' de Néstor NavarroDes de l'associació TTP-Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics, han explicat que les iniciatives culturals i el teatre creen un vincle social entre les persones que hi participen, com a creadors o com a consumidors.

L'IEI, cooperant amb les companyies professionals de teatre familiar de la demarcació, ha volgut impulsar aquesta iniciativa pionera en un projecte que vetlla pels drets dels infants i alhora pel dret del teatre en viu, i que és un exemple de coordinació i xarxa entre els municipis

L'objectiu de la proposta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs és crear un circuit dins la província que apropi les arts escèniques per a la infància a tot el territori i, alhora, proporcionar una petita injecció econòmica per tal que es puguin mantenir les estructures empresarials de les companyies lleidatanes que en formen part.

L'espectacle Cirque déjà vu de la Baldufa 1Les companyies d'aquesta xarxa gestionen el projecte a través de la seva estructura com a col·lectiu, oferint els seus espectacles i la coordinació d'aquests, és a dir, l'organització de quin espectacle es farà en cada municipi per tal de fer una programació equilibrada, on no es repeteixin en una població espectacles que ja han estat programats allí, i on totes les companyies actuïn en poblacions geogràficament properes i llunyanes a la seva seu.

Rats Campi Qui Pugui a Cua d'Estiu (3)En total, seran 22 espectacles de 12 companyies professionals de la província de Lleida: La Baldufa, Campi Qui Pugui, Centre de Titelles, Fadunito, Festuc Teatre, Holoqué, Jam, La Guilla Teatre, Toc de fusta, Tombs Creatius, Xip Xap i Zum Zum Teatre. Aquestes companyies són dels següents municipis: Alfés, Bellpuig, Cervera, Castellserà, Corbins, La Guardiolada, Les Avellanes i Lleida.

El termini per programar les actuacions és del 6 de juliol al 31 de desembre, potenciant la programació cultural durant l'estiu i tardor d'aquest any.

L’IEI planta cara a la crisi potenciant el teatre infantil i el futur de les companyies
comentaris