La trenca viu una extraordinària temporada de cria a la Plana de Lleida

Es tracta de l'au més escassa de la Península Ibèrica
2

L'ocell més escàs de la Península Ibèrica, la trenca, que ja només nidifica a la província de Lleida, ha viscut una extraordinària temporada de cria aquest 2020 amb un total de deu polls que han volat del niu.

Les ONG WWF España i l'Associació Trenca celebren aquesta encoratjadora xifra, que triplica la de l'any passat i és la més alta dels últims sis anys. Malgrat això, alerten que la situació de l'espècie és desesperada i que és urgent augmentar els esforços per evitar l'extinció d'aquest ocell.  

Les trenques ja inicien el viatge cap a les seves zones d'hivernada al sud d'Àfrica després d'una bona temporada de cria a la Plana de Lleida, el seu últim bastió a la Península Ibèrica.

Aquest petit ocell migrador ha sofert un declivi dramàtic a Espanya des dels anys 80, de més del 90% de la seva població reproductora, i es considera la més escassa de la fauna ibèrica

Els esforços per a la seva conservació, coordinats per Trenca, es desenvolupen a la natura amb la protecció de les últimes parelles i les seves zones de nidificació.

L'altre pilar del projecte és un ambiciós programa de cria en captivitat establert al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent (Lleida) de la Generalitat de Catalunya

Enguany van arribar a la primavera 13 trenques a Lleida, i la taxa de retorn (el percentatge d'ocells que han tornat respecte als que es van alliberar l'any anterior) ha estat del 27%, la més alta dels últims anys. Es van formar quatre parelles en llibertat que han aconseguit tirar endavant un total de deu polls, la millor xifra des del 2014.

Trenca i WWF destaquen que la cria en captivitat també ha viscut una fita enguany, perquè s'ha superat el miler de polls nascuts a Vallcalent des que va veure la llum el primer, l'any 2009.

Malgrat les dificultats per la crisi sanitària, els alliberaments d'exemplars nascuts en captivitat s'han pogut mantenir, amb un total de 55 trenques alliberades entre la Plana de Lleida i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, a Girona. S'està treballant per a recuperar l'espècie en aquest últim espai natural, d'on va desaparèixer el 2002.

Comentaris