L'Arnau de Vilanova de Lleida, pioner en una tècnica per a pacients amb càncer de pròstata de risc mitjà i baix

S'aplica cirurgia robòtica amb resultats esperançadors per a la preservació de la continència urinària i funció erèctil
L'equip d'Urologia de Lleida
- Foto: Cedida per l'HUAV
photo_camera L'equip d'Urologia de Lleida - Foto: Cedida per l'HUAV

Professionals del Servei d'Urologia de Lleida, ubicats a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'Hospital Universitari de Santa Maria, practiquen des del gener d'enguany una tècnica de cirurgia robòtica pionera indicada per als pacients amb càncer de pròstata localitzat amb bons resultats pel que fa a la preservació de la continència urinària i la funció erèctil, dos dels efectes secundaris que encara es poden donar i són els que més preocupen els pacients. Es tracta d'una prostatectomia radical robòtica que preserva l'espai de Retzius, també conegut com a espai prevesical o espai retropúbic, que conté elements lligamentosos i vasculonerviosos implicats en la continència urinària i la funció erèctil.

Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

La tècnica la realitza a Lleida el doctor Josep Maria Auguet Martín, uròleg i cirurgià robòtic amb una àmplia experiència. Es tracta d'una tècnica innovadora que, a Catalunya, només es practica a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de forma estandarditzada als pacients que compleixen uns criteris determinats. Des del mes de gener, s'han intervingut amb aquesta tècnica un total de 25 pacients amb càncer de pròstata, amb resultats molt positius. Aquesta tècnica està present cada cop més als congressos europeus pels seus benefici pel que fa a la funció erèctil i la recuperació precoç de la continència després de la retirada de la sonda vesical.

El passat novembre, un grup de professionals del Servei d'Urologia de Lleida van participar en el 26è Congrés de la Societat Catalana d'Urologia, celebrat a Barcelona. Durant el Congrés van participar en ponències magistrals, taules rodones i cursos de tècnica quirúrgica. Concretament, els professionals de Lleida van presentar més de 10 treballs científics, 5 vídeos i 5 comunicacions orals, presentats pels doctors Guillermo Martín Moral, David Orfilia Sintes i Mercè Matinero Tor. També van presentar la tècnica de la prostatectomia radical robòtica. Aquest esdeveniment evidencia, segons el centre, la qualitat de la urologia catalana i del Servei d'Urologia de l'Arnau.

Comentaris