08.12.2021 |
Territoris.cat

Laura Palacín: “Tenim la falsa sensació que, un cop tanquem l’ordinador, el ‘ciber risc’ desapareix”

Parlem amb la Laura Palacín, enginyera tècnica de telecomunicacions i assessora d’assegurances per a empreses a Asur Brok. Palacín assumeix recentment un doble repte professional: liderar el nou departament de ‘ciber risc’ de la corredoria, i seguir el relleu generacional d’aquesta.
IMG_6653
La corredoria d’assegurances Asur Brok engega un departament dedicat en exclusiva a cobrir aquest risc lligat al món digital
Laura Palacín: “Tenim la falsa sensació que, un cop tanquem l’ordinador, el ‘ciber risc’ desapareix”

El ciber risc’ és un problema recent i latent que afecta particulars i empreses. És fàcil creure, fruit del desconeixement, la novetat o la candidesa que, tancant un dispositiu, n’hi ha prou per mantenir la seva seguretat, així com la de la resta del nostre sistema, la qual cosa està a anys llum de la realitat. Laura Palacín ens concreta que "les dades que emmagatzemem segueixen connectades a la xara les vint-i-quatre hores, perquè solen estar accessibles des de diversos dispositius alhora" i, per tant, es converteixen en un caramel per tots aquells que es dediquen a fer un mal ús de les dades de tercers. 

Després d’uns anys treballant en la seva organització, la corredoria d’assegurances Asur Brok engega un departament dedicat en exclusiva a cobrir aquest risc lligat al món digital. I és precisament Palacín qui s’encarregarà d’aquest nou servei. Ara fa tres anys que es va vincular professionalment a l’empresa familiar i va formar part de l’equip comercial d’atenció a les empreses.

IMG_6609 Ho feu –tal com ens confessa– “per provar”, però la complexitat del món de les assegurances l’atrapà i apassionà a parts iguals fins al dia d’avui. Recentment pot abocar-hi, a més a més, els coneixements adquirits en la seva formació i experiència prèvia al món de les corredories. Palacín, per altra banda, afronta un segon repte professional: el relleu generacional dins l’empresa, un canvi pel qual s’està formant a consciència i que la durà a treballar braç a braç amb en Miquel, el soci del seu pare.

"Des de la corredoria Asur Brok, i a través de productes asseguradors molts específics, es pot atendre en concret el ‘ciber risc"

Un ‘ciber atac’ no només pot sorgir d’un atac d’un ‘hacker’, sinó també quan perds la ‘tablet’, et roben el mòbil o un empleat teu posa un ‘password’ fàcil de descobrir. Des d’aquell instant, les teves dades personals, les dels meus contactes, els números de targetes de crèdits, els números de compte corrent... ja no estan sota la teva tutela.”

IMG_6561És per aquest motiu que, per part de les empreses, fa falta prendre molta consciència de la facilitat que hi ha de sofrir un ‘ciber atac’, i també de la complexitat dels devastadors efectes que poden sorgir d’aquest.

Sembla que no pugui ser, però el ‘password’ més ficat arreu del món és 1234. També és habitual posar el nom de la parella o la data de naixement del nostre fill, i això, a través de les xarxes socials, és molt fàcil d’esbrinar! Hi ha qui és pregunta, ‘A qui poden interessar les meves dades?’, i la resposta més evident i innegable és ‘A un mateix’.”

IMG_6644Certament, les grans empreses es poden permetre tenir personal propi i específic en plantilla que atengui les situacions de ‘ciber risc’; però les petites i mitjanes empreses, així com els autònoms, s’han d’envoltar de professionals de confiança que en el moment d’atac siguin resolutius i els ajudin a seguir desenvolupant l’activitat professional amb normalitat. Quan parlem de ‘ciber atac’ no només parlem d’un problema, de ‘hackejar’ els sistemes i no poder entrar-hi, o que demanin un rescat econòmic d’aquestos; existeix una segona part, que és l’ús que s’ha fet de les dades que jo tenia (si aquestes s’han venut a la web profunda, si s’ha de donar avís a l’agència de protecció de dades, si s’ha de fer front a la multa d’aquesta o a les reclamacions dels clients, etc.)

IMG_6539Actualment, però, al mercat no hi ha cap servei per a pimes que pugui conèixer al peu de la lletra els sistemes d’una empresa i que, a més, sigui especialista en ‘ciber atacs’, que també resolgui els problemes legals i els temes derivats de la imatge pública. I és així que, qui se n’ocupa, són professionals especialistes i molt diversos. Per aquest motiu, des de la corredoria Asur Brok, i a través de productes asseguradors molts específics, es pot atendre en concret el ‘ciber risc’.

IMG_6556

“Per atendre aquesta problemàtica, el millor és comptar amb una pòlissa específica, a més dels informàtics de cada empresa, que permeti treballar en equip amb un seguit de professionals interns i externs, totalment actius i al dia en el seu àmbit –resumeix Palacín–".

En aquest sentit, Asur Brok externalitza els seus serveis en cas de ‘ciber atac’, i ofereix als seus clients la tranquil·litat de tenir treballant, en una sola trucada i durant tot el dia, una bateria de professionals especialitzats que solucionaran tots els problemes derivats d’aquest.

Laura Palacín: “Tenim la falsa sensació que, un cop tanquem l’ordinador, el ‘ciber risc’ desapareix”
comentaris