Projecte per ompulsar l'excel•lència en la sanitat lleidatana

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l'Hospital Universitari Santa Maria, la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida compromesos amb l'excel·lència sanitària 

Els ponents que van participar en la Jornada d'Impulsores BPSO® Lleida
photo_camera Els ponents que van participar en la Jornada d'Impulsores BPSO® Lleida

Un col·lectiu de 170 professionals de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), l'Hospital Universitari Santa Maria (HUSM), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL); amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), han aconseguit la certificació de, l'Excel·lència en l'Aplicació de les Guies de Bones Pràctiques (BPSO® en anglès) de la Registered Nurses' Association of Ontario (RNAO).

En el decurs de la Segona Jornada d'Impulsores BPSO® Lleida, que va tenir lloc aquest dimecres a l'Aula Magna del Campus Ciències de la Salut de la UdL, es van lliurar les acreditacions BPSO® als representants dels tres centres participants, HUAV, HUSM i Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, així com als representants d'una vintena de serveis i unitats d'hospitalització en les que s'estan aplicant les guies.

Segons Mercè Folguera, líder del programa a Lleida, des del gener de 2015, s'han implantat quatre Guies de Bones Pràctiques (GBP). En concret, les de Prevenció de caigudes i lesions derivades de les caigudes en persones grans, Valoració del risc i prevenció de les nafres per pressió, Cures i maneig de l'ostomia i Cures centrades en la persona i família. Avui dia, treballem per a implantar-ne la cinquena, que fa referència a la Valoració i maneig de les lesions per pressió per a equips interprofessionals.

Jordi Cortada, gerent de la Regió Sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran, del Servei Català de la Salut; Mateu Huguet, gerent territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida i Alt Pirineu i Aran i gerent de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS); Esther González, responsable del projecte Centros Comprometidos con la Excelencia en Cuidados (BPSO®) a Espanya; i Laura Albornos, membre de la Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-isciii); han estat els encarregats de lliurar els diplomes acreditatius, al final d'una jornada que ha comptat amb dues taules de comunicacions sobre la implantació de les guies i dues conferències. 

Pel que fa a la implantació de les GBP, s'han celebrat quatre taules de comunicacions orals. La primera, Lesions per pressió, ha estat moderada per Montse Martínez, líder del programa BPSO® a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron; i, tot seguit s'han abordat les Cures centrades en la persona i família, en una taula conduïda per Laura Albornos. Després de la pausa, Isabel Andrés, líder del programa BPSO® a l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha presentat els treballs de les impulsores sobre Prevenció de caigudes i lesions derivades; mentre que els líders del programa BPSO® a l'HUAV, l'HUSM i la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, Mercè Folguera i Josep M. Gutiérrez, han coordinat l'últim bloc de comunicacions sobre les Cures i maneig de l'ostomia.

Les conferències han anat a càrrec de Marta Grañó, consultora en innovació, que ha obert la jornada amb Tu pots canviar el món. El canvi està en les persones; i, la de cloenda, Programa de implantación de guías de buenas prácticas en Centros Comprometidos con la Excelencia en Cuidados®/BPSO®. Desarrollo y resultados, ha estat impartida per Esther González.
     

Comentaris