La Unitat Neonatal de l'Arnau de Vilanova permet la participació activa de mares i pares en l'evolució dels nadons

El servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova atén cada any al voltant de 2.400 nadons, dels quals 400 requereixen ingrés a la Unitat de Neonatologia, la majoria per problemes derivats de la prematuritat
Inauguració  de la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez
photo_camera Inauguració de la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha inaugurat aquest dimecres la Unitat de Neonatologia del servei de Pediatria, un nou espai que s'ha habilitat en la cinquena planta del centre hospitalari. El projecte ha estat finançat totalment per la Diputació de Lleida amb una inversió de més de dos milions d'euros. L'objectiu ha sigut dotar a l'hospital d'un servei de cures intensives i intermèdies neonatals adequat a la qualitat del servei que s'ha de prestar a l'usuari actualment.

La nova unitat compta amb 16 habitacions familiars - 8 habitacions per a cures intensives i 8 per a cures intermèdies -, on a més de l'equipament necessari per a l'atenció mèdica, hi ha espai perquè mares i pares puguin estar al costat dels seus nadons les 24 hores i participar de les seves cures

Inauguració  de la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez
Inauguració de la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez

La Unitat de Neonatologia del servei de Pediatria també compta amb una sala de descans per a pares i mares que compta amb moliliari, microones, armaris, lavabo i dutxa. Per la seva banda, els controls d'infermeria han quedat integrats als passadissos i totes les habitacions estan dotades amb càmeres de videovigilància dels pacients. La Unitat compta també amb un box d'aïllament amb pressió positiva i negativa, pensat per a pacients immunodeprimits o infecciosos, amb extracció d'aire independent i aïllat de la resta d'habitacions. 

El servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova atén cada any al voltant de 2.400 nadons, dels quals 400 requereixen ingrés a la Unitat de Neonatologia, la majoria per problemes derivats de la prematuritat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon ha presidit l'acte inaugural, acompanyat del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el Paer en cap, Miquel Pueyo. Argimon ha qualificat la remodelació de modèlica i moderna on "s'ha buscat la intimitat i la humanització, una tendència que se segueix en moltes UCI neonatals i de semicrítics, que busquen la convivència dels pares amb el nadó", perquè "la cura i l'acompanyament són bàsics des d’un inici", ha dit. Per això, "a diferència de moltes UCI d'adults, on hi ha vidres i pots veure la persona que hi ha dins, en aquesta hi ha parets que faciliten aquesta intimitat", ha ressaltat el conseller de Salut.

El conseller Argimon inaugura la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez
El conseller Argimon observa els jardins de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez

Argimon ha remarcat que la renovació d'aquesta Unitat és una "punta de llança d'una sèrie de millores que a l'Arnau, com a hospital de referència que és de tota la regió sanitària i com un dels grans hospitals de Catalunya, ha d'anar transformant i millorant en els pròxims anys i mesos".

El conseller Argimon inaugura la Unitat de Neonatologia de l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez
Miquel Pueyo, Joan Talarn i Josep M. Argimon visiten l'Arnau de Vilanova ©JosepAPérez

El president de la Diputació, Joan Talarn ha explicat que l'ens provincial ha invertit un total de 2,3 milions d'euros en la remodelació. Talarn ha destacat  l'aposta de la institució per millorar l'atenció sanitària al territori i perquè l'Arnau de Vilanova sigui un hospital de referència per als lleidatans i per al país.

Per la seva banda el director clínic territorial de Pediatria de Lleida, Eduard Solé ha destacat que "proporcionar una assistència no només altament tecnificada sinó també atenta a les necessitats de desenvolupament dels nadons i de la seva família suposa menys dies d'ingrés, menys complicacions a l'alta, menys seqüeles a mitjà i llarg termini i més qualitat, humanització i respecte per als nadons i els seus familiars".        

Comentaris