Jocs d'aritmètica per dominar els ajuntaments de les capitals de comarca

La nova corporació de l'Ajuntament de Tàrrega
photo_camera La nova corporació de l'Ajuntament de Tàrrega

Els resultats històrics a la capital lleidatana, que ha proclamat un alcalde republicà després d'una hegemonia socialista endèmica, ha sigut una tendència generalitzada a gran part del territori lleidatà. ERC també ha trepitjat alguns dels bastions més destacats de l'antiga Convergència evolucionada a Junts per Catalunya, com és el cas del Pla d'Urgell.

La republicana, Maria Alba Pijuan va ser proclamada nova alcaldessa de Tàrrega per majoria absoluta amb el suport de la CUP i el PSC.  D'aquesta manera, la fins ara alcaldessa i presidenta en funcions de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, de JxCat ha perdut el càrrec tot i ser la força més votada el 26-M.

Pijuan és la primera alcaldessa d'una força d'esquerres a la capital de l'Urgell en una corporació que està formada per més dones (10) que homes (7). En el discurs d'investidura la nova alcaldessa ha manifestat que volen una ciutat unida i un ajuntament company de tota la ciutadania. Així mateix, ha dit que treballaran per consolida Tàrrega com una capital emprenedora i activa.

El pacte de JxCat amb el PSC i SiF a Cervera va acabar motivant aquest divendres al vespre un acord a la inversa a la capital veïna de l'Urgell per deixar sense l'alcaldia a JxCat, que va resultar ser la força més votada el 26-M, com va passar amb ERC a la capital de la Segarra. D'aquesta manera, Maria Alba Pijuan, la fins ara número dos dels republicans, s'ha convertit en la nova alcaldessa de Tàrrega amb el suport de la CUP i el PSC. Pijuan té 44 anys i és doctora en Teoria de la Traducció per la UAB. El cap de llista d'ERC, Òscar Amenós va renunciar dijous a encapçalar la formació per motius personals.

L'alcalde i dels regidors de l'Ajuntament de Balaguer, després del ple de constitució de la nova PaeriaJordi Ignasi Vidal, d'ERC, en tenia prou amb el vot dels 9 regidors del seu partit, però va comptar amb el suport del regidor de Balaguer Ara Sí, Joan Pla. Junts per Balaguer, en canvi, va votar per la seva candidata, Laia Vilardell, i el PSC pel seu, Carlos García. El regidor de la CUP, Josep Maria Colea, ha votat en blanc.Tots els regidors van prometre el càrrec per imperatiu legal excepte els tres del PSC que han dit sí, prometo.

Vidal és el primer alcalde de promet el càrrec com a paer en cap, després que s'aprovés el canvi de nom d'Ajuntament a Paeria el 2018, com ja s'anomenen a Lleida i Cervera

Els regidors i regidores de la nova Paeria de CerveraLa Paeria de Cervera va designar a Ramon Augé, de Junts per Catalunya, com a nou paer en cap. L'elecció va ser possible amb els vots del PSC i de la formació independents SIF.

El republicà Joan Santacana, que ha obtingut sis vots per darrere dels set que d'Augé, ha dit que s'han sentit enganyats per les negociacions que Junts per Catalunya ha mantingut després del 26-M

Un cop acabat el ple Augé ha justificat el pacte destacant la diferència entre la política local i la global. Al ple hi ha assistit un grup de persones que han protestat pel pacte i que duien samarretes on es llegia Stop 155. En finalitzar la sessió, han cridat consignes en favor dels polítics empresonats i de la independència de Catalunya. A Cervera, Esquerra va ser la força guanyadora de les eleccions municipals.

Corporació municipal de MollerussaMarc Solsona, revalida per tercer mandat la majoria absoluta, per JxCat, a Mollerussa, encara que ha perdut tres regidors respecte als comicis del 2015, a favor del candidat d'ERC Engelbert Montalà que ha guanyat dos regidors, el PSC ha mantingut els dos regidors amb el nou candidat Joel Bastons i Joan Simeón també ha mantingut el regidor del PP.

Des de la capital del Pla d'Urgell, Marc Solsona ha destacat que representarà Mollerussa amb humilitat en les relacions humanes, amb ambició en els reptes de ciutat i amb determinació en la defensa de les causes justes i els drets i llibertats fent referència també a la situació política del país.

Ple de constitució de l'Ajuntament de les BorgesEnric Mir de JxCat, revalida el tercer mandat, com alcalde de les Borges Blanques, i la segona amb majoria absoluta, una fita fins ara inèdita al municipi. Els 6 regidors de la coalició Borges per la República – Som Primàries – AM, la candidatura impulsada des dels CDR i l'ANC locals i a la qual es van afegir ERC i la CUP, han votat Josep Ramon Farran, cap de llista de la formació i que en l'anterior mandat havia estat l'únic regidor de la CUP al consistori borgenc.

Enric Mir, alcalde de la capital de les Garrigues, ha parlat de cordialitat i de mà estesa per a tothom, exposant el seu compromís envers les Borges Blanques, i ha parlat d'honestedat com a forma de govern i de defensa dels valors com ara la llibertat i la dignitat del poble de Catalunya.

Comentaris