L'IEI celebrarà al setembre un congrés sobre els litigis al voltant del patrimoni artístic

Es tracta d’una activitat acadèmica i amb projecció científica que vol culminar amb una publicació on es recullin els textos de les ponències i així puguem aportar el nostre gra de sorra al coneixement d’aquest fenomen
Estefania Rufach, i l'historiador Albert Velasco @IEI
photo_camera Estefania Rufach, i l'historiador Albert Velasco @IEI

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) va acollir aquest dimarts la presentació del congrés Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni, que se celebrarà el 17 i el 18 de setembre vinents. En l'acte hi van participar la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, i de l'historiador Albert Velasco, a més de la presència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

En la seva intervenció, Rufach ha agraït al Departament d’Arts i Patrimoni de l’IEI la seva implicació en l’organització d’aquest congrés. Així, Rufach ha recordat que el títol d’aquestes jornades – Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni –, ens porta a tots al Museu de Lleida i al robatori de les seves obres d’art, del qual se’n parlarà en una de les sessions. La vicepresidenta també ha volgut agrair a Albert Velasco el fet de portar aquest congrés a Lleida i ser la veu del patrimoni lleidatà i català.

Estefania Rufach, i l'historiador Albert Velasco @IEIPer la seva part, Velasco ha explicat que es tracta d’una activitat acadèmica i amb projecció científica que vol culminar amb una publicació on es recullin els textos de les ponències i així puguem aportar el nostre gra de sorra al coneixement d’aquest fenomen. Un llibre, que igual que les ponències, es vol que sigui en format digital per arribar a més gent.

Organitzat pel Departament d’Arts i Patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs sota la direcció científica d’Alberto Velasco, el congrés té l’objectiu de reflexionar sobre els litigis al voltant del patrimoni artístic a partir de casos concrets que s’han donat a l’estat espanyol en els darrers anys, i pretén fer-ho aprofundint en les dimensions històriques i legals, les conseqüències judicials, els components polítics i els aspectes identitaris, així com en els pressupòsits ètics i tècnics. El congrés s’emetrà en format virtual via streaming pel canal culturaiei.cat.

Pel que fa al programa, les activitats s’iniciaran el divendres 17 de setembre amb la inauguració, que donarà pas a una jornada en que estan previstes les ponències Joaquim Nadal, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Universitat de Girona (amb ‘La restitució patrimonial: reclamacions, models i superació de conflictes’); Arturo Colorado, de la Universidad Complutense de Madrid (‘Después de la guerra. El SDPAN y la restitución del patrimonio artístico’); Daniel Vallès, de la UAB (‘Restitució i reparació de propietats confiscades durant la Guerra Civil Espanyola’); Rafael Mateu de Ros, de Ramón y Cajal Abogados, SLP (‘La reclamación de obras de arte incautadas durante la Guerra Civil Española’); Carmen Aranegui, de la Universitat de València  (‘La reclamació de la dama d’Elx: iniciativa política i social’); Francesc Vilà, del Museu de Manresa (‘El cas del retaule de Salelles’); i Francisco Prado-Vilar, del Real Colegio Complutense, Harvard University (‘Francisco Franco, las esculturas del Pórtico de la Gloria y el Pazo de Meirás’).

congrés sobre els litigis al voltant del patrimoni artísticEl dissabte 18 serà el torn per a Jordi Vives, d’Enta Advocats (‘Litigis i reclamacions d’obres d’art a l’estat espanyol: anàlisi de casos i jurisprudència’); Alberto Velasco, de la UdL (‘Els litigis per l’art de la Franja i Sixena: qüestions patrimonials’); Raimon Graells, de la Universitat d’Alacant (‘El cas dels cascos celtibèrics d’Aranda de Moncayo i la seva restitució’); Carlos Andrés, de la Subdirección General de Protección del Patrimonio Histórico (‘El Ministerio de Cultura y las restituciones: modelo de actuación y operaciones internacionales’); i Santos M. Mateos, de la Universitat de Vic (‘Les darreres tecnologies i les restitucions virtuals’), que donarà pas al debat i la cloenda del congrés.

Albert Velasco és historiador de l’art, comissari i professor de la UdL i de la Universitat Oberta de Catalunya, a més de conseller de l’IEI. Especialista en art medieval i pintura gòtica catalana, va ser conservador del Museu de Lleida del 2007 al 2019 i està considerat com una de les veus més autoritzades al voltant del litigi sobre les obres d'art del monestir de Sixena.

Comentaris