L'IRB Lleida busca nous científics a les escoles rurals

Un total de 35 centres s'han adherit al projecte
Joves científics d'una escola de Lleida. Foto: ACN
photo_camera Joves científics d'una escola de Lleida. Foto: ACN

Investigadores de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) s'acosten a les zones escolars rurals (ZER) del Segrià per donar a conèixer figures de dones científiques referents i fomentar vocacions en l'àmbit de la ciència als estudiants. Ho fan dins el projecte 'Les lleidatanes investiguen', el qual també vol reivindicar la recerca científica que es fa des de Lleida. Hi participen 35 escoles i, de moment, la valoració que en fan des de l'IRBLleida és "molt positiva", ja que durant els tallers lúdics els estudiants s'ho passen bé alhora que "aprenen". Les sessions tenen una durada de dues hores, on hi ha una primera part teòrica acompanyada de jocs, seguida d'un taller pràctic.

L'IRBLleida surt de la capital del Segrià per acostar la seva vessant divulgativa a l'entorn rural, i en especial al infants que viuen en poblacions de menys de 5.000 habitants per "trencar una mica aquesta diferència entre el món rural i l'urbà", ha explicat Anaïs Panosa, investigadora participant que treballa de responsable del servei de Microscòpia i Citometria a la Universitat de Lleida i a l'IRBLleida.

L'objectiu del projecte, afegeix, és "posar referents de dones científiques, acostar la ciència a infants des d'una perspectiva una mica diferent per generar vocacions científiques i trencar estereotips de gènere que hi ha dins del món de la ciència".

Així mateix, també vol reivindicar Lleida com a ciutat on es pot desenvolupar una carrera dins l'àmbit de la recerca científica. "Volem ensenyar que hi ha noies que poden arribar molt lluny i estudiar ciència aquí i fer recerca aquí a Lleida sense necessitat d'haver d'anar a una gran ciutat com Barcelona", afirma Panosa.

Al projecte s'hi han adherit 35 escoles i la valoració que en fa l'IRBLleida és "molt positiva", segons Panosa, ja que els alumnes "s'impliquen molt" en els tallers. "Els nens acaben súper contents i aprenen coses que és l'objectiu que busquem", afegeix.

Aquest projecte compta amb un ajut de la Convocatòria d'Ajuts Oró a la Cultura Científica en Català de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dotat amb 12.600 euros. Està centrat en les zones escolars rurals del Segrià, tot i que la voluntat de l'IRBLleida és poder arribar a totes les escoles ZER de la demarcació.

Comentaris