28.11.2022 |
Territoris.cat

Lleida registra més de 2.000 furts en el que va l'any, arribant a xifres prepandèmiques

Els llocs on es concentren els lladres són l'Eix Comercial, els mercats setmanals i les zones d'oci

Mossos d'Esquadra en una botiga de l'Eix Comercial de Lleida. Fotografia: ACN.
Mossos d'Esquadra en una botiga de l'Eix Comercial de Lleida. Fotografia: ACN.
Lleida registra més de 2.000 furts en el que va l'any, arribant a xifres prepandèmiques

El municipi de Lleida ha registrat 2.129 furts del gener al setembre de 2021.

És a dir, una mitjana de 8 furts al dia, segons dades dels Mossos d'Esquadra

Aquestes xifres indiquen que s'estan recuperant els nivells d'abans de la pandèmia ja que, en el mateix període del 2019 en van ser 2.314.

Si bé els primers mesos del 2021 els furts continuaven a la baixa, a partir del segon trimestre de l'any, les xifres han començat a pujar i els furts al municipi de Lleida es concentren majoritàriament allà on hi ha més activitat social, com a l'Eix Comercial, els mercats setmanals i, en les últimes setmanes, també a les zones d'oci com pubs i discoteques.

Precisament l'Eix Comercial i la Zona Alta són dues de les zones que concentres més furts, sobretot de bosses de mà i carteres. Els Mossos d'Esquadra aconsellen "evitar les motxilles i dur les bosses davant i tancades". En aquestes zones el perfil del lladre és una persona "coneguda pels botiguers i per la policia" i cometen aquests furts perquè "no tenen recursos i és la seva manera de viure".

La treballadora d'una botiga de llenceria de l'Eix, Olga Ruskykh Sevchuk, explica que al carrer major "sempre passen coses" i que, després de la COVID-19, "més de l'habitual". "Roben molt: roba, mòbils, carteres, tot el que poden", explica.

En els mercats setmanals, com els del Camp d'Esports o el del Barris Nord, que són una altra de les zones on es cometen més furts, el perfil del lladre són persones especialitzades en cometre furts, que es desplacen des d'altres municipis en autobús o cotxe particular. En aquest cas, acostumen a ser dones d'origen romanès que aprofiten descuits per robar moneders.

Per altra banda, on han augmentat més els robatoris són als locals d'oci nocturn com pubs o discoteques. Només a Biloba, per exemple, les primeres setmanes d'obertura es van registrar una desena de furts cada cap de setmana, la majoria de mòbils. En aquests casos, tant el perfil del lladre com de la víctima és el d'una persona jove. "Els joves són més descuidats, sobretot quan estan de festa, duen el mòbil a qualsevol lloc, com a la butxaca posterior del pantaló, on és molt fàcil agafar-lo", expliquen els Mossos.

Perquè els furts disminueixin cal, apunten les autoritats, augmentar la seguretat privada i instal·lar càmeres.

Només una petita part dels furtadors acaben detinguts perquè els furts lleus, valorats en menys de 400 euros, no impliquen detenció

Lleida registra més de 2.000 furts en el que va l'any, arribant a xifres prepandèmiques
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement