04.12.2022 |
Territoris.cat

El Llibre Blanc, un pas cap a la inclusió social i igualtat via discriminació positiva

Aquest projecte conjunt entre el món empresarial i entitats socials aposta per un procés de co-creació, la formació, la flexibilització i l’adaptació al cicle vital de la persona o el finançament

Presentació Llibre Blanc per a la Formació, persones en Centres Especials de Treball
Presentació Llibre Blanc per a la Formació, persones en Centres Especials de Treball
El Llibre Blanc, un pas cap a la inclusió social i igualtat via discriminació positiva

Un estudi pioner apunta les claus d’un nou model d’integració social i laboral per a les persones amb discapacitat i especials dificultats, i alerta de les greus dificultats per accedir i mantenir un lloc de treball per a aquestes persones. En vista de les conclusions, el món de l’empresa i el sector social han elaborat conjuntament el Llibre Blanc, un recull d'objectius que busquen formar, ocupar i assegurar un lloc de treball per a les persones amb discapacitat i especials dificultats als Centres Especials de Treball de Catalunya (CET). El Llibre Blanc ha estat elaborat per IESE Business School, amb la col·laboració de l’Associació Empresarial d’Economia Social DINCAT i AMM FEINA Salut Mental i té com a objectiu general presentar la realitat de les entitats d’economia social, que treballen a favor de la integració laboral i social de les persones amb discapacitat d’especials dificultats a Catalunya i proposar pautes d’actuació de cara al futur d’aquest sector, de manera que la seva missió social quedi reforçada amb un model que asseguri la viabilitat econòmica de les entitats així com l’atenció personalitzada de les persones amb discapacitat.

Presentació Llibre Blanc per a la Formació, persones en Centres Especials de TreballEl llibre va ser presentat aquest dimarts 3 de març a la sala d’actes de la Diputació de Lleida per Joan Fontrodona, Director del Departament d’Ètica Empresarial, IESE Business School i Titular de la Càtedra CaixaBank de Responsabilitat Social Corporativa. El professor va exposar els principals objectius del Llibre Blanc amb una prèvia presentació de la situació i de les singularitats del sector. Una revisió amb perspectiva de futur amb què es van veure quines són les dificultats de sostenibilitat econòmica amb les quals treballen a les entitats.

Fontrodona també va presentar les singularitats dels CET associats a les federacions citades, que venen donades pel seu propòsit (millora de les condicions de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual amb especials dificultats), pel seu projecte (el 76% de les entitats ofereixen més de 4 serveis), per la seva àmplia implantació territorial i la seva configuració jurídica (el 95% són entitats sense ànim de lucre)

Centres Especials de Treball AsprosEl professor va fer menció als principals reptes dels CETS, destacant les retallades que han significat una retirada de 36,5 milions de finançament en els darrers deu anys, les rígides normatives administratives i la capacitat competitiva o la inflació de costos versus la baixa productivitat derivada de les especials dificultats del col·lectiu.

Centres Especials de TreballAssumpta Fortuny, coordinadora de la Federació ALLEM i vocal de la Junta de l’AEES Dincat, també va fer una menció especial a la realitat dels CET a les comarques de Ponent. Al territori de Lleida, són onze CET que formen part de la Federació ALLEM i donen feina a 920 persones, de les quals 690 són persones amb discapacitat, i d’aquestes més del 75% són persones amb especials dificultats (persones amb discapacitat intel·lectual i amb trastorn mental).

Carles Campuzano, Director de DINCAT, va manifestar que el 70% de la plantilla dels CET de DINCAT cobra el salari mínim interprofessional, i que l’increment del sou mínim legal pot tenir efectes negatius si no va acompanyat d’ajudes i recursos del Govern per tal de compensar un increment dels costos laborals.

Centres Especials de Treball Ilersis

Les onze entitats

Els 11 CET pertanyen a les entitats: ACUDAM, Grup ALBA, Associació AMISOL, ASPROS, CET El Pla, ILERSIS, IMO Salvador Seguí, Integra Pirineus, L’Olivera Cooperativa, TALMA i La Torxa.

Amb l’objectiu de fer visible el valor i la importància del treball protegit per a les persones amb discapacitat, la Federació ALLEM i les seves entitats van presentar la campanya de visibilització “M’agrada la meva feina”

Les seves activitats i serveis més destacats són manipulats, jardineria, vivers i gardens, treballs forestals, neteja viària i manteniment del mobiliari urbà, neteja, bugaderia, productes propis, gestió de cafeteries, restaurants, botigues i serveis de càtering i altres serveis especialitzats.

El Llibre Blanc, un pas cap a la inclusió social i igualtat via discriminació positiva
comentaris