Més de 4.000 adolescents Lleida han visitat una exposició contra el tabac i cànnabis

Adjuntem una fotografia amb alumnes observant l’exposició
photo_camera Uns alumnes observant els pòsters de l’exposició - Generalitat de Catalunya

Un total de 4.022 adolescents de 45 instituts de totes les comarques de la Regió Sanitària Lleida han visitat durant el darrer any l’exposició itinerant per a la prevenció del consum de tabac i cànnabis dirigit a joves-adolescents i impulsada per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. Està previst que en breu es traslladi també als centres escolars de la Regió Sanitaria Alt Pirineu i Aran.
La mostra consisteix en una sèrie de pòsters basats en el material informatiu i preventiu que va facilitar el Grup de Treball EVICT, del Plan Nacional Sobre Drogas del Ministeri de Sanitat.

L’equip de la Unitat de Tabaquisme va considerar que la millor manera d’arribar al col·lectiu de joves i adolescents era editant aquest contingut en format pòster com a canal de comunicació àgil i visual

L’edició, coordinació i gestió dels pòsters es va fer conjuntament amb el Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del mateix hospital i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), i es va finançar des de la Gestió de Serveis Sanitaris i l’IRB Lleida.

S’estima que a Catalunya, cada any hi ha prop de 10.000 morts atribuïbles al tabaquisme

Per fer la distribució dels pòsters als instituts, es va comptar amb la col·laboració de la responsable del programa Salut i Escola, Blanca Aguarod, també infermera d’Atenció Primària de la RS Lleida. L’objectiu d’aquest programa és millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària del territori.

Consum de tabac

El consum de tabac i cànnabis afecta a una part important dels joves. Els pre-adolescents i adolescents són el grup d’edat de major risc en l’inici del consum i la curiositat per aquestes drogues. A Catalunya, l’edat mitjana en què els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada.

Els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i el 67% dels joves d’entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com ara efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna. A llarg termini, però, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen; també, que fumar a una edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó. S’estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença a fumar als 25 anys, i que, entre els joves que continuen fumant, un terç morirà prematurament a causa del tabac.

Campanya de Salut contra el tabac

El Departament de Salut ha posat en marxa recentment la campanya Aguanta, amb Ricky Rubio com a protagonista, per evitar que els joves comencin a fumar o fer que ho deixin al més aviat possible. Aquesta campanya s’emmarca en una ofensiva que el Departament de Salut planteja contra el tabac, després que n’hagi repuntat el seu consum.

Per primera vegada en set anys de descens continus, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2018 mostren un augment en el consum de tabac, que ha passat d’una prevalença del 24% al 25,6%

Per reduir l’impacte del consum del tabac, Salut també impulsa una nova llei d’addiccions que, entre altres mesures, preveu prohibir-lo en instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i en vehicles privats.
 

Comentaris