L'alcalde de Tornabous ha optat a la presidència en tres ocasions, durant els 19 anys de mandat de l'anterior president Ramon Carné

Amadeu Ros, el nou president de la Comunitat General de regants dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Amadeu Ros, el nou president de la Comunitat General de regants dels Canals d'Urgell

Des del primer dia del seu mandat, el nou president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, ha deixat clar que la seva prioritat serà la regeneració i la mà estesa a la participació en l'entitat. I per aquest motiu, ja va anunciar que deixaria l'alcaldia de Tornabous per dedicar-se plenament a la gestió de l'aigua de l'Urgell.

Ros va gunyar les eleccions amb una àmplia majoria, el que representava el suport de més del 50% dels regants, una satisfacció per enfrontar-se al seu nou projecte que té com a objectiu primordial la modernització, i aconseguir el finançament necessari per afrontar aquesta obra. En aquest sentit, Ros va assegurar que, malgrat considerar que cal modernitzar els regadius, també és conscient que no ha de suposar una càrrega econòmica per als regants, per la qual cosa ha adquirit el compromís de trucar a la porta que faci falta per aconseguir els diners. O modernitzar-se o morir, Ros va etzibar.

Amadeu Ros agafa el relleu de Ramon CarnéRos considera que la modernització significa tenir altres cultius d'un valor adquisitiu més alt, per tal d'evitar l'abandonament de la gent més jove. Destaca que el Canal d'Urgell el formen uns 20.000 regants, que conformen un seguit de comunitats modernes. L'Urgell s'hauria quedat endarrere aquests 14 anys, amb un reg que es fa a manta, i caldria apostar per nous sistemes de reg, afegeix Ros.

Amadeu Ros, en la seva voluntat de regeneració, també va ser molt crític amb les ordenances que regeixen la Comunitat, que després de més de 150 anys, s'han de posar sobre la taula, i discutir de forma tranquil·la i participativa l'actualització d'aquesta normativa. Ros va destacar que no pot ser que una sola persona representi tots els municipis de les cinc comarques que s'abasteixen dels canals. Cada municipi, poble o ciutat, hauria de poder dir la seva i aportar de manera individual les seves propostes.

Eleccions Canal Amadeu Ros 2018 (14)Ros treballa en la configuració de la Junta de Govern i els llocs de responsabilitat, entre ells, el president del Jurat d'Aigües, un equip que vol aconseguir la representativitat de totes les opinions que s'han generat entre els regants. Pel nou president és imprescindible que la casa s'obri i s’hi pugui parlar i discutir qualsevol tema.

El nou president també té previst dedicar més esforços en l'àmbit del medi ambient. Segons Ros, cal mantenir l'equilibri entre els regadius, la modernització i la sostenibilitat.

Un diàleg directe i sincers amb les entitats ambientalistes, amb les que ens voldríem comprometre a treballar plegats per mantenir el patrimoni de les banquetes i el seu ecosistema

Amadeu Ros va confessar que espera amb molta il·lusió el pròxim 14 de febrer, dia en què se celebrarà la nova edició de les Jornades de Reg i Futur, en les que té previst presentar alguns dels esbossos del projecte de modernització. Ros va insistir en el fet que aquest any sí que seran jornades de futur.

El president també es marca com a repte que aquestes jornades puguin servir com a punt de partida d'un seguit d'activitats i reunions amb els síndics de les col·lectivitats i noves generacions de pagesos, per intercanviar propostes, idees i afrontar els reptes de futur, d'un nou període de la casa

Eleccions Canal Amadeu Ros 2018 (19)Tot i el seu interès en la modernització, Amadeu Ros considera que aquest projecte no es contempla des d'una concentració parcel·lària, ja que no és la manera de fer dels propietaris de la zona regable, ni pels conreus que s'hi produeixen. Com a molt, des de la Comunitat es podria plantejar la possibilitat de compartir hidrants.

El nou president ha explicat que, a partir d'ara, el Canal d'Urgell ha d'assumir el gran repte de la modernització, que és més que un projecte de país, pel que representa per l'economia de tot el territori, però també pels aliments per a tot Catalunya i per tot el que exportem

Amadeu Ros va resultar guanyador de les eleccions que es van celebrar el diumenge 16 de desembre, en les que els 130 síndics, les indústries i els abastaments, li van atorgar una "majoria aclaparadora", recollint els vots de 38.500 hectàrees de les 77.000 que té el Canal.

comentaris