Una mostra aplega el patrimoni paleontològic recollit per l'IEI en els darrers 40 anys

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, inaugura l'exposició
photo_camera La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, inaugura l'exposició

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest dilluns la presentació de l'exposició Paleontologia de les terres de Lleida. La Pedrera de Meià i l'inici d'un món modern, que es podrà veure a la Sala Montsuar de l'IEI des d'aquest dimecres, dia 19, fins al 27 de gener.

La mostra està basada en una bona part de les peces recollides en els darrers quaranta anys per membres d'aquesta secció de la institució, i es complementarà amb una proposta didàctica, que inclourà un seguit d'activitats entre les quals destaca una conferència del paleontòleg argentí, Luis M. Chiappe, una de les grans autoritats mundials en la matèria; vicepresident d'investigacions i col·leccions al Museu d'Història Natural del Comtat de Los Angeles i director de l'Institut del Dinosaure.

També es podran veure fòssils d'ossos de dinosaures ilerdencs exhumats en terrenys que corresponen als darrers temps de l'era Mesozoica (70–66 milions d'anys) poc abans de la desaparició d'aquestes grans bèsties

L'exposició es complementa amb diversitat de fòssils marins del Terciari, tant de l'època Eocena (Ilerdià, 55- 50 milions d'anys) com de l'Oligocè (34-30 milions d'anys), amb exemplars de plantes i vertebrats de l'època.

La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i del coordinador de Geopaleontologia Antoni LacasaEn conjunt, una valuosa mostra dels tresors paleontològics de les comarques de Lleida adreçada a tothom i, en especial, als escolars i les joves generacions. En aquest sentit, cal remarcar que la mostra oferirà tallers destinats als infants i visites guiades (els dies 6 d'octubre, 10 de novembre i 1 de desembre), a més d'altres activitats que se celebraran paral·lelament.

S'ha editat un àlbum adreçat als més petits, les imatges del qual es podran descarregar visitant el lloc web de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (http://www.fpiei.cat/).

Entre aquestes hi ha la  Jornada de Treball organitzada pel Centre de recerques sobre el Registre fòssil a les Terres de Lleida, que se celebrarà el 29 de setembre a Tartareu i un cicle de conferències sota el títol Un paisatge ilerdenc de més de 130 milions d'anys. Aquest cicle se celebrarà tots els dimarts de novembre i l'encetarà el dia 6, el coordinador de la secció de Geopaleontologia de l’IEI Antoni Lacasa, per parlar sobre Un antic llac ilerdenc de fa 130 milions d'anys. Seguirà el dia 13 amb Xavier Delclós (Universitat de Barcelona) i Per terra, aigua i aire: els artròpodes de les calcàries lacustres del Montsec; el dia 20 amb Luis M. Chiappe i El inicio de la evolución de la aves y los fósiles del Montsec; i acabarà el dia 27 amb Carles Martín-Closes (Universitat de Barcelona) i La flora del Montsec i el debat sobre l'origen de les plantes amb flor.

Comentaris