Neix 'Horitzons 2050', una fundació privada que fomentarà el debat econòmic, cultural i patrimonial de les terres lleidatanes

El president de la nova fundació privada, Antoni Gelonch, reivindica el paper de la burgesia en l'interès pel futur de les terres lleidatanes: "Massa sovint ha format part de la crosta d'aquesta ciutat i hem de tendir a que tingui un paper de motor i decisiu que aposti pel conjunt d'aquest territori"

L'expert en art, Sebastià Petit; el president d'Horitzons 2050, Antoni Gelonch; el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, i l'empresari i president de l'Associació Empresa Familiar Lleida, Marc Cerón, durant la presentació de la Fundació 

Data de publicació: dimarts 04 d’abril del 2023, 13:45

Localització: Lleida

Autor: Laura Cortés
photo_camera L'expert en art, Sebastià Petit; el president d'Horitzons 2050, Antoni Gelonch; el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, i l'empresari i president de l'Associació Empresa Familiar Lleida, Marc Cerón, durant la presentació de la Fundació - Foto: Laura Cortés

El Museu de Lleida ha acollit aquest dimarts la presentació de la Fundació Privada Horitzons 2050, que neix amb l'objectiu de fomentar el debat econòmic, cultural i patrimonial de les Terres de Lleida. La iniciativa la impulsen el director de la Col·lecció Gelonch Viladegut, Antoni Gelonch, que exercirà de president, l'expert en art, Sebastià Petit, que en serà el secretari i l'empresari i president de l'Associació Empresa Familiar Lleida, Marc Cerón, de tresorer. La primera activitat de l'entitat és la convocatòria del Premi Horitzons, una Biennal de Gravat que pretén impulsar aquesta expressió artística i enriquir el fons del Museu de Lleida.

El premi serà de 5.000 euros, el de més dotació econòmica de l'Estat en aquesta categoria

Antoni Gelonch explica que ser lleidatà "no es queixar-se contínuament" sinó que ha de ser "ser propositiu en el conjunt de Catalunya i aportar tots els valors de la nostra gent, la nostra cultura i el nostre patrimoni al conjunt de la humanitat". Amb aquesta premissa neix Horitzons 2050; per ajudar a la divulgació cultural i a l'enfortiment de les activitats culturals al territori.

Amb aquesta iniciativa, Gelonch també vol reivindicar el paper de la burgesia en l'interès pel futur de les terres lleidatanes. "Massa sovint la burgesia ha format part de la crosta d'aquesta ciutat i hem de tendir a que tingui un paper de motor i decisiu que aposti pel conjunt d'aquest territori i ho faci amb mires al conjunt de Catalunya i a tot el món", ha dit.

En aquest sentit, des d'Horitzons 20250 es duran a terme quatre iniciatives. A més de la Biennal de Gravat, s'han escollit cinc escoles d'alta complexitat perquè, a partir del llibre que Gelonch va publicar l'any passat, La Història de Lleida explicada a la canalla, gravin una sèrie de 10 podcasts en què reflectiran les seves experiències i coneixements. També es publicarà una revista, Horitzons, "amb entrevistes i articles de gent de Lleida que tinguin alguna cosa a explicar al món, com ara activitats i projectes que passen en aquestes terres", ha explicat Gelonch. Es faran dos números cada any i el primer està previst pel gener de 2024. Finalment, el 17 i 18 de novembre de 2023 se celebrarà a l'IEI un seminari sobre noves neoruralitats.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha destacat la importància i la rellevància de la iniciativa privada per donar suport a iniciatives públiques. "Hem de recuperar aquest mecenatge artístic i cultural per incorporar la societat en el món de la cultura i la creació".

Comentaris