Les comarques lleidatanes conviden a passar un cap de setmana 'a pagès', l'origen dels aliments

Es tracta d'un cap de setmana en què les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar-nos els camps, els ramats, les barques i els obradors

Benvinguts a pagès La Festa @Benvingutsapagès
photo_camera Benvinguts a pagès La Festa @Benvingutsapagès

Benvinguts a pagès La Festa és una iniciativa que permetrà obrir les portes d'un bon grapat d'explotacions d’arreu de Catalunya que mostraran als visitants camps, ramats, obradors i barques, per mostrar l’origen dels aliments i conèixer les persones que els fan. L'activitat es durà a terme el dissabte 2 i el diumenge 3 d'octubre, i per poder visitar les explotacions cal fer reserva prèviament a través del web Benvinguts a pagès La Festa

Projecte Benvinguts a Pagès

La ruta per les terres de Lleida

Aquesta ruta transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera. Coneixereu aquest territori a través dels seus productors i productores, de la seva gastronomia i, també, de la gran diversitat paisatgística i cultural i les infinites opcions per conèixer-la en cotxe, a peu o en bicicleta.

Els vins de la DO Costers del Segre i els formatges artesans són els protagonistes d’aquesta ruta, que alhora es combina amb la possibilitat de collir fruita fresca a l’estiu i amb les visites culturals a castells, cellers històrics, pobles medievals o viles closes.

Dissabte 2 d'octubre

Donem inici al dissabte visitant l’explotació Formatges Ecològics l’Aubagueta, a la població de Biosca, a l’extrem est de la ruta. L’Aubagueta és una empresa familiar que comença fa més de deu anys a fer formatges de la llet del seu propi ramat de cabres. Actualment tenen un ramat de 300 cabres i elaboren de formatges ecològics

frescs, tendres, semi curats o curats, com El Coster, el Segarra, el Kalona o el Mató. 

Dinar: Podeu anar al restaurant Niam o La Cava, a Tarrega, a 30min de l’Aubagueta.

Formatges Camps del Palau d'AnglesolaLa tarda de dissabte és ideal per anar a conèixer els magnífics racons de la Segarra. Un dels elements més destacables són els castells, com els que discorren seguint el curs del riu Sió i que són coneguts com a castells de frontera, ja que van formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona.

Alguns d’aquests castells són visitables per dins, com el Castell de Florejacs o el de les Pallargues. N’hi ha altres que podeu admirar per l’exterior, com el bonic Castell de l’Aranyó, on va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo el 1918. Tampoc us podeu perdre la vila closa de Montfalcó Murallat, un impressionant llogaret al capdamunt d’un turó amb vistes a 360º.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge 3 d'octubre

Per al diumenge i amb l’objectiu de proposar-vos distàncies fàcils de fer, us proposem dues opcions. La primera, a la Noguera, va d’est a oest i inclou cellers i la possibilitat de collir, tastar i comprar fruits del bosc a l’estiu. La segona opció transcorre pel Pla d’Urgell i l’Urgell, d’oest a est, i també té cellers com a protagonistes, a més d’una altra formatgeria artesana.

Opció 1:

Castell del Remei

Castell del Remei és un dels cellers històrics de la DO Costers del Segre. Celler centenari ubicat en una finca on els primers vestigis d’activitat vinícola es remunten a l’any 1780, va ser construït a l’estil bordelès de château envoltat de vinyes. Aquest va ser el primer celler català que elaborà i etiquetà vins fins de criança. Aquí podreu passejar pels seus espais naturals, les vinyes autòctones i les d’origen francès, i tastar uns vins que són referència.

La celebració de l'Aplec al voltant de l'edifici del Castell del Remei

*Temporada d’estiu

Durant l’època de bon temps, a Castelló de Farfanya, a 23min des de Castell del Remei, podreu collir directament, tastar i comprar fruits del bosc. L’artífex de Fructumcat és la Montserrat, qui torna de fora per incorporar-se com a jove agricultora l’any 2015 i iniciar una plantació a l’aire lliure de fruites de bosc (groselles, gerds, mores i nabius) i maduixes de bosc. Totes a l’aire lliure. A la finca també hi tenen vinya i olivera i elaboren oli d’oliva.

Seguim la ruta cap a Menàrguens. A 18min des de Fructumcat o a 23min des de Castell del Remei, podreu visitar l’explotació vitícola Casa Patau, que cultiven 13h de vinya sota la DO Costers del Segre. Celler familiar, elaboren vins des de 2001. El maneig de les finques és sostenible, sense herbicides ni adobs químics. I per aconseguir una verema de major qualitat, seleccionen els millors raïms, veremats a mà.

Opció 2

La segona opció de diumenge comença a les afores del Palau d’Anglesola, al Pla d’Urgell. Aquí podreu conèixer Formatges Camps. Visiteu i tasteu els formatges de cabra i d’ovella, guanyadors de diversos premis internacionals, com els Lligats de cabra o ovella, el Blau del Nét o el Crisembert. En Robert és el responsable d’aquesta petita formatgeria situada enmig de camps de panís i pomeres. 

Continuem cap al Celler Boldú Viticultors, a les afores de Verdú, a mitja horeta de Formatges Camps. Boldú viticultors és un petit celler familiar que es dedica a la viticultura des de fa vàries generacions. El 2015 és quan inicia el projecte del celler per vinificar els vins de les vinyes pròpies de manera ecològica. La finca Ventallola dona noms a dos dels vins i és on s’ubica el celler, totalment integrat amb el paisatge.

Finalitzem les visites a les explotacions amb el Celler Analec, a Nalec, a 13min del Celler Boldú Viticultors. Analec, que ve del nom medieval del poble, és un petit celler familiar dins la DO Costers del Segre que compta amb 26 ha de vinyes ecològiques pròpies, de les quals un 20% es destinen a l’elaboració de vins i escumosos (l’elaboració és convencional, no ecològica). Tenen també oliveres ecològiques, de les quals elaboren oli d’oliva ecològic.

Benvinguts a pagès La FestaDinar: Si us heu decidit per l’opció 1, podeu anar al Restaurant El Dien, Slowfood, a Vallfogona de Balaguer, a 10min de Casa Patau. També podeu anar a Cal Xirricló o a ARAKI Internacional a Balaguer, a 10min de Casa Patau. Només a 20 minuts, també trobem La Llosa de Cubells a Cubells. Tot i que també podeu dinar al mateix Castell del Remei.

Si heu escollit l’opció 2, podeu anar a Vallbona de les Monges, a 10 minuts de celler Analec, a Vallbona Cafè o a Rocallauracafe a Rocallaura o a Cal Menut, a Belianes. També  podeu tastar els plats del Restaurant l’Estoneta Sala Boss, a Vilanova de Bellpuig, a 25min del Celler Analec. Si decidim quedar-nos per la zona de Mollerussa, al costat mateix de Formatges Camps, trobem La Boscana, a Bellvís, El Poli Bar a Palau d’Anglesola i el Krostó a Mollerussa mateix.

Noguera

A la comarca de la Noguera  participaran en la iniciativa Cal Cabàs (Boada), productors d’herbes aromàtiques, mel, condiments i salses, verdures, hortalisses i bolets, Celler Castell del Remei (Castell del Remei), productors de vi, cava, licors i cerveses, Celler Rubió de Sòls (Rubió de Baix), productors de vi, cava, licors i cerveses, Germans Terés Viladot / Cal Petit del Nen (Ivars de Noguera), productors de fruita fresca. 

L’oferta del primer cap de setmana d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries; Restaurant Araki (Balaguer),  Restaurant Cal Xirricló (Balaguer), Restaurant Lo Ponts (Ponts), Restaurant El Dien (Valfogona de Balaguer), Restaurant La Llosa (Cubells) i Hotel Rural Ca l’Agustina (Preixens). 

Recomanacions per si us quedeu curts

Maria o la Casa-Santuari de Sant Pere Claver. Arribeu-vos també a Guimerà, una vila medieval declarada Conjunt d’Interès Historicoartístic, i on la varietat d’arcs, de coberts, de porxos i els carrers costeruts li donen una especial personalitat a aquesta vila. A 2km de Guimerà hi ha el Santuari de la Bovera, ubicat dalt d’un turó des d’on es divisa la comarca. Ben a prop de Guimerà teniu Ciutadilla, amb una fortalesa medieval del segle XI que fou reconstruïda i transformada en palau residencial a finals del segle XVI. Als matins dels cap de setmana, vàries d’aquests viles ofereixen visites guiades sota reserva prèvia.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de Lleida.Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de Lleida.

 

Benvinguts a Pagès La Festa

Es tracta d'un cap de setmana en què les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar-nos els camps, els ramats, les barques i els obradors. Dos dies únics per redescobrir on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que fan els aliments que ens arriben a casa. Una oportunitat per viure una gran experiència i per omplir el rebost comprant directament a pagesos i productors.

Les visites gratuïtes a les explotacions s’han de reservar prèviament a través d’aquesta pàgina web. L’oferta del primer cap de setmana d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries.

Comentaris