Només el 0,15% de les empreses de Lleida tenen plans d’igualtat registrats

UGT LLEIDA 8M
photo_camera Presentació dels cartells elaborats per la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

La demarcació de Lleida compta a dia d’avui amb quasi 13.000 empreses. D’aquestes, només una vintena tenen els seus plans d’igualtat registrats al Registre Públic de Plans d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya. Una dada que suposa el 0,15%.

Segons marca la llei, les empreses de més de 250 treballadors i totes les administracions públiques, independentment del número de plantilla, estan obligades a tenir plans d’igualtat. No obstant, no estan obligades a tenir-lo registrat.

És per això que des de la UGT-Terres de Lleida demanen a totes les empreses que dissenyin els seus plans d'igualtat i els registrin, ja que, com a sindicat, és molt complicat portar un control. Així ho ha manifestat Esther González, responsable d'Igualtat i Dona de la UGT-Terres de Lleida:

D'aquesta manera des del sindicat es pot tenir constància i fer el seguiment

González remarca que no solament calen més plans d'igualtat a les empreses, sinó que també cal eradicar la discriminació entre homes i dones, encara avui en dia, més de 10 anys després d'haver-se aprovat la Llei d'Igualtat 7/2007.

En igualtat seguim igual

UGT ha llançat una campanya que, sota el nom En Igualtat seguim igual, exposa la perpetuació de la desigualtat en dades i visibilitza la desigualtat en diversos àmbits del món laboral: una bretxa salarial del 23,4% al 2017; en baixa ocupació, un 49,1% el quart trimestre de 2018; en subocupació, un nombre superior de contractes a temps parcials en el cas de les dones; en manca de directives; en conciliació; i en assetjament a la feina.

José Luis Aguilà, secretari general de la UGT-Terres de Lleida, ha apuntat que aquestes estadístiques reflecteixen la falta de canvis, que s'haurien de manifestar sobretot entre les generacions més joves:

Les estadístiques dels últims anys no ens ajuden. Hem de continuar amb la lluita, perquè tot segueix igual. Necessitem educar i divulgar en la no discriminació de la dona, ja que sinó no aconseguirem conscienciar a la població, principalment als més joves

Actes pel Dia de les Dones

La UGT ha convocat una aturada de dues hores en els diferents torns o bé una vaga general de 24 hores per al dia 8 de març. En aquest sentit, i segons ha avançat la secretària d'Organització de la UGT-Terres de Lleida, Demelsa Mateos, s'ha demanat a les delegades i delegats que la vaga es faci al lloc de treball i s'obrin debats per valorar la situació de cada empresa en matèria de desigualtat. D'aquesta manera es podrà fer una valoració estimada de la situació a la demarcació de Lleida.

Prèviament, aquest dimecres a la tarda, es va passar la projecció del documental Las maestras de la República al Centre Cívic de Balàfia.

El 8 de març, dia en què se centraran la major part dels actes, membres del sindicat participaran en piquets informatius convocats per Marea Lila, entre les 10.00 i les 12.00 hores a l'Eix Comercial. 

Seguidament, a les 12.00 hores, UGT-Terres de Lleida participarà en la concentració de la Plaça Sant Joan, per continuar la reivindicació a les 13.00 hores a les portes del sindicat. A les 14.00 hores, diverses delegades i delegats, principalment del sector industrial, es concentraran al Polígon El Segre en una nova aturada.

La jornada reivindicativa del 8 de Març finalitzarà amb la manifestació convocada a la Plaça Ricard Vinyes de Lleida a partir de les sis de la tarda, que finalitzarà a la Plaça Sant Joan.

Demelsa Mateos, secretària d'Organització, ha fet una crida a la societat per a que tothom se sumi a la vaga:

Aquesta jornada no és cosa de dones solament, sinó que tots hi tenim a veure. És per això que tothom s'ha de sumar divendres a aquesta reivindicació

Comentaris