Nou impuls econòmic i logístic al sector agroalimentari lleidatà

La Diputació de Lleida va presentar aquest divendres el projecte AgroBioFood una iniciativa destinada a afavorir la transformació del sector agroalimentari lleidatà

Representants de les entitats que impulsen el projcte AgroBioFood @JosepAPérez
photo_camera Representants de les entitats que impulsen el projcte AgroBioFood @JosepAPérez

La Diputació de Lleida va presentar aquest divendres el projecte AgroBioFood una iniciativa destinada a afavorir la transformació del sector agroalimentari lleidatà. L'ens provincial coordinarà l'actuació a través del Patronat de Promoció Econòmica, i comptarà amb la implicació de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l'IRTA, l'Ajuntament de Bell-lloc, la Comunitat general de Regants dels Canals d'Urgell, l'associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (Arca). 

El president de la Diputació Joan Talarn @JosepAPérezAgroBioFood està integrat en el Pla d'Especialització Competitiva Territorial (PECT), que ha de millorar la capacitat de resiliència i productivitat del sector agroalimentari, i imposar la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Agrobiofood, conjuntament amb els PECT Green&Circular, Biomarkets i INNO4AGRO formen part d'un dels projectes tractor inclosos en el Next Generation EU. L'objectiu de tot plegat és configurar un ecosistema d'innovació altament especialitzat i descentralitzat per afavorir la innovació, i la millora de les cadenes de valor agroalimentàries.

El projecte AgroBioFood compta amb una dotació econòmica de 4.046.192 d'euros finançats per la Generalitat en el 50%, la Diputació en el 25% i la resta entre les entitats participants. Aquesta xifra es distribuirà entre  infraestructures i equipaments, dotació de serveis i eines TIC, recursos humans i costos indirectes.

El president de la Diputació va destacar que “es tracta d’un projecte especialitzat en el desenvolupament de solucions innovadores que  fomentin la resiliència de la producció agroalimentària, tenint en compte les tendències alimentàries, el canvi climàtic, el relleu generacional i la modernització dels regadius”

Talarn afegeix que el PECT AgroBioFood Ponent “fomenta la millora de les cadenes de valor agroalimentàries”, i va recordar que “la Diputació de Lleida participa en tres d’aquests projectes , en dos com a coordinador i en un altre com a soci. Es tracta dels projectes Agrobiofood, Green&Circular i Biomarkets”.  

Els PECT són projectes col·laboratius liderats per entitats públiques locals que afavoreixen la innovació com a motor de transformació econòmica del territori.

El PECT AgroBioFood compta amb 6 socis i la coordinació de la Diputació de Lleida i té l’objectiu d’afavorir la innovació específica vinculada a la millora de la producció alimentària, com a resposta als reptes vinculats al canvi climàtic, les noves tendències alimentàries i la manca de relleu generacional.

Cadascun dels socis lidera una operació específica per contribuir als objectius del projecte col·laboratiu:

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert

Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida:

S’encarregarà de la creació de l’Observatori 4.0 de recursos endògens agroalimentaris i mediambientals. Es tracta d’una base de dades que ha de permetre  valorar i analitzar el potencial productiu dels nostres espais agraris tenint en compte  la incidència  del canvi climàtic i les tendències alimentàries en l'àmbit europeu.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert va explicar que “d’ençà del 2019 la Diputació està impulsant el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, com a instrument de planificació estratègica compartida que ens permeti avançar cap a l’assoliment d’una visió de futur consensuada amb les principals institucions del territori”.

Rosa Buira Bell-lloch

Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell

Posarà en marxa  l’ECOFood-Hublab, un espai amb uns programes i serveis específics per impulsar la innovació orientada a millorar la resiliència del sector agroalimentari i la funcionalitat dels serveis ecosistèmics.

L’ ECOFood-Hublab s’integrarà  en l’ecosistema d’innovació territorial per a la transformació, juntament amb la resta d’espais d’innovació especialitzada en altres àmbits prioritaris identificats.

La regidora de l'Ajuntament de Bell-lloc, Rosa Buira va destacar que el nou espai supracomarcal “està obert a tot el territori i té com a objectius prioritaris crear un seguit de programes per impulsar la innovació, oberta i col·laborativa orientada a millorar la resiliència i la transformació del sector agroalimentari”

Domènec Vila FCAC

Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya

Lidera l’operació Demanda Agrobiofood, per identificar nous models productius i cadenes de valor que responguin a les demandes vinculades a les noves tendències alimentàries.

Treballaran per generar les condicions favorables en el territori perquè es desenvolupin nous models de negoci associats a les noves tendències en consum d’aliments en els mercats europeus maximitzant l’aprofitament i valorització dels recursos naturals i humans disponibles integrant-hi el talent i la innovació com a elements claus en la seva sostenibilitat.

Ester Badia Irta

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)

Desenvoluparà el Plant Health, un hub d’innovació en sanitat vegetal per a la sostenibilitat i resiliència del sector agroalimentari.

Des de l’IRTA està previst impulsar un centre de referència a Lleida per desenvolupar productes i implantar noves tècniques en la gestió de riscos sanitaris que estan arribant a causa del canvi climàtic i que estan afectant els nostres cultius.

Posaran en funcionament a Lleida un centre de referència en l’àmbit de la Mediterrània en el desenvolupament de productes i la implantació de noves tècniques per gestionar els nous riscos sanitaris que afecten els cultius a conseqüència del canvi climàtic.

Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

Impulsarà els Espais Test Agrobiofood, com a infraestructura  singular de validació d’innovacions vinculades a la millora de la resiliència del sector agroalimentari.

Treballaran per estructurar el teixit productiu de les petites i mitjanes empreses agroalimentàries. Experimentar amb eines innovadores de suport a l’emprenedoria rural. Fomentar i garantir els processos de relleu generacional en el sector agrari i en el món rural. Innovar amb els processos de cocreació de polítiques públiques de suport a les activitats emergents, i potenciar els nous cultius de futur en els ecosistemes de les comarques de Ponent.

El director dels Canals d'Urgell Xavier Díaz @JosepAPérez

Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell (CGRCU)

Lidera l’operació Regadiu Ecosistèmic, un projecte pilot que es desplegarà en un tram de dos quilòmetres de la tercera séquia en el terme municipal de Penelles, amb l'objectiu d'avaluar els beneficis socials i ambientals que suposaran, un cop es desplegui el projecte de modernització previst per la CGRCU fins al 2022.

Segons va explicar el director de la comunitat de regants del Canal d’Urgell, Xavier Díaz, s'impulsen projectes per introduir el reg per pressió en milers d’hectàrees d’aquest regadiu, i es promouen usos lúdics d'activitat física i esportiva en les banquetes, així com actuacions per a potenciar el patrimoni històric relacionat amb les infraestructures de reg. El projecte de Penelles ha de servir d'estudi per mesurar els diferents indicadors ambientals abans i després de les obres.

  

  

Comentaris