La Paeria portarà a la Fiscalia els presumptes nous casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida

L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, diu que el govern municipal anirà "fins on calgui"
1
photo_camera Imatge de l'equipament de l'Aula municipal de Teatre de Lleida @territoris

La Paeria portarà a la Fiscalia els presumptes nous casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida que han denunciat diverses exalumnes al diari 'Ara', segons han confirmat fonts municipals. L'alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, ha anunciat a través de les xarxes socials que el govern municipal "assumeix la seva responsabilitat" i ha afegit que aniran "fins on calgui per posar al descobert tots els silencis i totes les irregularitats".

Per la seva banda, la regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, també ha dit a xarxes socials que la informació que aporta l'article sobre nous casos d'abusos sexuals al centre els "refermen en la necessitat de prendre decisions contundents que anunciarem properament".

Així, la Paeria portarà a la fiscalia els nous casos que publica l'article, a més de tots aquells que es puguin denunciar a partir d'ara. A més, el consistori ha indicat vol "assumir el control" de l'Aula "arran de la gravetat dels fets", donat que segons es desprèn de l'article, diuen, la direcció de l'Aula d'aquell moment era coneixedora dels fets des de fa anys i no va actuar fins que no es va produir la denúncia. Per això, revisarà la concessió administrativa i estudiarà una altra forma de gestió pública de l'Aula de Teatre, servei que actualment presta l'Associació Teatre estable de Lleida a través d'una concessió administrativa.

A més, es proposarà al ple la creació d'una comissió especial per esclarir els fets, es declararan els agressors com a "persona non grata" a la ciutat i, quan la situació sanitària ho permeti, es durà a terme una acció artística de desgreuge i suport a les víctimes.

Des de l'Ajuntament de Lleida donen "suport incondicional" a les víctimes i avisen que seran "implacables a l'hora d'actuar des de totes les vessants per reparar els danys tant a nivell d'acompanyament psicològic i emocional a les víctimes, com des d'un punt de vista judicial i contractual".

El govern municipal insta totes les persones que hagin patit una situació d'abusos a denunciar-ho i també anuncia que aquesta mateixa setmana es posarà en funcionament una eina de denúncia per tal de facilitar que sorgeixin casos d'abusos més recents que no hagin prescrit. Per últim, la Paeria indica que condemna "amb rotunditat" qualsevol tipus d'agressió sexual i remarca de nou que actuaran "amb contundència" i amb el compromís de seguir treballant "per una ciutat segura i lliure d'agressions sexistes".


Vint anys de suposats abusos

L'article publicat aquest cap de setmana al diari 'Ara' ha destapat els suposats abusos sexuals que durant 20 anys haurien comès dos professors del centre a desenes d'alumnes, la majoria menors d'edat. L'any 2018, nou d'aquestes exalumnes van presentar una denúncia contra els dos docents per abusos entre els anys 2001 i 2008, però el juny del 2019 el cas es va arxivar ja que els fets havien prescrit. Tot i això, ara han sortit nous testimonis que també afirmen haver patit els abusos sexuals d'un d'aquests docents i exdirector del centre fins la marxa d'aquest, l'any passat.

Al comunicat, la Paeria ha explicat que quan l'actual govern va conèixer els fets, el juny de 2019, va posar a disposició de les víctimes, de Dones a Escena i de l'Aula de Teatre els recursos del Centre d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), a més d'oferir-los atenció psicològica individual i en grups. Per evitar futurs casos, també es va treballar la formació del professorat i es va elaborar un protocol de prevenció i actuació en cas d'abusos sexuals a l'Aula, que va ser presentat el 25 de febrer.

Desenes de testimonis apunten casos d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida durant vint anys 

Diverses alumnes de l'Aula de Teatre de Lleida han relatat al Diari Ara els suposats abusos sexuals que haurien patit per part del que va ser director i professor del centre, Antonio Gómez, i d'un altre professor, Rubén Escartín. Els testimonis apunten que Gómez hauria abusat de diverses víctimes, totes d'entre 15 i 18 anys, durant 20 anys, fins la seva marxa del centre el juliol de 2019.

Segons elles, els abusos haurien estat diversos encara que sempre es repetien els mateixos patrons: classes totalment sexualitzades i un abús de poder per part del docent. Així, l'home hauria aprofitat les classes per fer tocaments a les noies aprofitant-se de "l'admiració" que li tenien. Escartín, per la seva banda, també hauria vexat i abusat d'alumnes.

L'any 2018, nou exalumnes de l'Aula de Teatre van presentar una denúncia contra els dos professors per haver comès abusos sexuals entre els anys 2001 i 2008, quan eren adolescents. El juny del 2019, però, la Fiscalia de Lleida va arxivar el cas ja que els fets havien prescrit, a l'haver passat més de deu anys.

Tot i això, les denunciants creuen que els abusos haurien continuat fins la marxa del director i professor del centre, l'any 2019. En tots els casos, les suposades víctimes tenien entre 15 i 18 en el moment dels fets. Segons alguns d'aquests testimonis, durant les classes Gómez els feia participar en jocs sexualitzats i exercicis amb excessiu contacte físic, en els que també hi participava per fer tocaments a les noies.

A més, s'hauria fet passar pel "millor amic" de les alumnes per normalitzar aquestes conductes i per manipular-les, aprofitant l'admiració que elles li tenien.

Diverses d'aquestes alumnes també assenyalen que haurien mantingut una relació amb el professor quan eren menors d'edats. Fins i tot, una d'elles explica que després d'anar a casa del docent on haurien mantingut relacions sexuals, ell la va amenaçar amb que la suspendrien si explicava a algú el que havia passat.

En un cas, també hi hauria hagut un intent de violació per part de Gómez a una alumna de 15 anys. Segons relata la noia, va ser durant un viatge a Galícia amb La Inestable 21, la companyia de l'Aula de Teatre, on el professor se les va empescar per compartir llit de matrimoni amb ella. A l'apagar el llum, la jove explica que ell l'hauria començat a petonejar i després a agredir-la sexualment fins que va intentar penetrar-la, sense preservatiu, moment en què ella va poder apartar-lo.

En el cas de l'altre professor, Rubén Escartín, les alumnes expliquen que "seguia els passos" de Gómez. D'aquesta manera, hauria enganyat una de les denunciants per portar-la a casa seva i, un cop allí, abusar sexualment d'ella. Posteriorment, en un viatge a Madrid, hauria intentat fer el mateix però, segons la noia, el va poder aturar i alertar la resta dels companys. Aquest fet va arribar a la llavors directora de l'Aula de Teatre, Mercè Ballespí. Tot i parlar amb l'adolescent, la directora explica a l'Ara' que en cap moment va trobar indicis per pensar que hi havia un tema sexual darrere dels fets. També ha defensat que Escartín va marxar del centre per motius professionals el 2008.

L'article també parla de suposades queixes per part de la resta de professors cap a la professionalitat dels dos docents. Dos exprofessores de l'Aula fins i tot han explicat que en assabentar-se que Antonio Gómez tenia una relació amb una alumna que era menor d'edat, van posar-ho en coneixement de la directora, Mercè Ballespí. Tot i això, Ballespí els hauria demanat discreció, a més d'afegir que ja s'encarregaria d'aquesta qüestió.

De fet, l'exdirectora Mercè Ballespí, ha assegurat al mateix diari que no va tenir constància dels suposats abusos fins al 2018, quan es va conèixer la denúncia contra els dos docents. El mateix li va passar a l'actual directora de l'Aula, Mireia Teixidó.

Al conèixer la denúncia, des del centre van fer dimitir a Antonio Gómez com a president de l'Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, l'entitat que gestiona la institució municipal. Des del juliol de l'any passat Gómez està desvinculat del centre.

L'exdirector, per la seva banda, nega els abusos a les seves alumnes i considera que "és la paraula d'un contra la d'un altre", a més de defensar que si les acusacions fossin certes "la justícia hauria actuat".

Comentaris