La pedregada deixa danys de fins el 100% en poma i pera a l'Urgell i també en panís i cereals

A Bellpuig, els danys en fuita de llavor, poma i pera, poden arribar fins al 100% en algunes explotacions, en altres se situa entre el 80 i el 90%, les Garrigues, Pla d'Urgell i Segrià els danys són menys importants que a l'Urgell però poden arribar fins al 50% en fruita dolça
Peres malmeses per la pedregada en un camp de Bellpuig
photo_camera Peres malmeses per la pedregada en un camp de Bellpuig

La comarca de l'Urgell va ser la comarca lleidatana més afectada per la pedregada d'aquest dimecres a la tarda però, sobretot, els municipis de Bellpuig, Anglesola i Preixana. El Pla d'Urgell, amb municipis com ara Vilanova de Bellpuig; el nord de les Garrigues, sobretot les Borges Blanques i Arbeca, i la zona nord del Segrià, especialment Alpicat i l'Horta de Lleida, també han patit danys en l'agricultura. En canvi, no s'han vist afectades localitats del Baix Segrià, on ja s'ha iniciat la collita de fruita de préssecs i nectarines, segons ha explicat el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué.

Imatge de pomes al terra per la pedregadaA Bellpuig, els danys en fuita de llavor, poma i pera, poden arribar fins al 100% en algunes explotacions, en altres se situa entre el 80 i el 90%, però també han sofert danys importants en cultius de panís cereal.

Feia bastants anys que no es veia una virulència tan gran de la pedra amb peres i pomes, fins i tot, partides per la meitat

Roqué ha dit que bona part de la collita de fruita dolça d'aquesta zona anirà als sucs. A més, la pedregada ha fet caure a terra bona part de la collita. A les Garrigues, Pla d'Urgell i Segrià els danys són menys importants que a l'Urgell però poden arribar fins al 50% en fruita dolça, tot i que també s'han vist afectats altres cultius.

L'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte, ha qualificat la pedregada de catastròfica i ha remarcat que no es recorda en molts anys, per la quantitat de pedra caiguda i per la mida d'aquesta. Durant la tarda es van produir dues tempestes amb pedra a Ponent, un provinent del nord-sud, i una altra del nord, que van tenir una especial virulència en confluir a l'Urgell cap a les sis de la tarda.

Pla general d'un camp de panís del municipi de Bellpuig malmès per la pedregada, el 4 de juny del 2020. (Horitzontal)En poblacions com ara Bellpuig i Preixana a l'Urgell, els danys poden arribar al 100% en tots els cultius, i a una part del terme municipal de Vilanova de Bellpuig al Pla d'Urgell, per sota del 50%. Al Segrià, les poblacions més afectades, tot i que de manera diferent, han estat Alcarràs, Lleida (partides de les Torres de Sanui i la Copa d'Or), Torrefarrera i Benavent de Segrià, encara que també n'hi ha d'altres com ara Alpicat. La pedra va caure barrejada amb aigua i ha provocat afectacions diferents. A Alcanó la pedregada ha danyat ametllers.

Pla general de pomes al terra per la pedregada en un camp de Bellpuig, el 4 de juny del 2020. (Horitzontal)Des d'Unió de Pagesos estimen que la pedregada d'aquest dimecres a la plana de Lleida i a altres zones com ara la Catalunya central i el Montsià, ha pogut provocar danys importants a diferents conreus, entre el 50% i el 100%, des de la fruita dolça, que ja havia iniciat la collita, fins a cereals, ametlla i vinya, tot i que el sindicat encara està recollint dades per fer una valoració més acurada.

Comentaris