Les pèrdues per la mort d'arbres i cultius podrien arribar als 700 milions

PIMEC qüestiona la gestió de l'aigua i diu que hi ha "coses que s'han de parlar"

La patronal de la Petita i Mitjana Empresa qüestiona els desembassaments per fer llum i les pèrdues dels pantans del 25% i assegura que el país ha de decidir si vol "un model de territori viu o sense ningú"

 

El curs del riu Segre a la cua de l'embassament de Rialb, el 9 de novembre de 2021 - Foto: Oriol Bosch
photo_camera El curs del riu Segre a la cua de l'embassament de Rialb, el 9 de novembre de 2021 - Foto: Oriol Bosch

PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) comença a posar xifres a l'impacte de la sequera en el sector primari. L'afectació és de fins als 160 milions d'euros al Segrià, la Segarra, les Garrigues i l'àrea del canal d'Urgell -pèrdues per fruit-, però si la falta d'aigua mata tant arbres com cultiu, les pèrdues superaran els 700 milions.

Des de la patronal reconeixen que en la gestió de l'actual sequera "es va tard", critiquen la falta de planificació després de 23 mesos sense pluges i qüestionen els desembassaments per fer llum o les pèrdues dels pantans (del 25%)

Davant d'una "crisi alimentària i social"

PIMEC pressiona perquè es faci una planificació a llarg termini davant "una crisi alimentària i social" que pot ser un punt de no retorn a les zones rurals.

Jordi Ciuraneta, president de PIMEC Tarragona, al centre, amb els representants de PIMEC Terres de l'Ebre, en la presentació del manifest per la saquera a Deltebre

Data de publicació: dimarts 16 de maig del 2023, 12:04

Localització: Deltebre

Autor: Anna Ferràs
Jordi Ciuraneta, president de PIMEC Tarragona, al centre, amb els representants de PIMEC Terres de l'Ebre, en la presentació del manifest per la saquera a Deltebre - Foto: Anna Ferràs

El president de PIMEC a Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha demanat que aquesta crisi de l'aigua no pot enfrontar sectors i territori i que les administracions s'han de posar a treballar per donar solucions "a tots". La patronal està presentant per tots els territoris el seu manifest 'Economia, aigua i futur', de manera que tots els seus associats (150.000) contribueixin i pressionin per "crear aquesta reflexió" sobre com caldrà gestionar l'aigua en el futur. "Avui ja hem fet tard i segurament és irreversible, a no ser que plogui", ha reconegut Ciuraneta. Aquest dimarts s'ha fet a la biblioteca de Deltebre (Baix Ebre).

Jordi Ciuraneta, president de PIMEC a Tarragona:

El país ha de decidir quin projecte territorial i agroalimentari defensa

Quin model de país volem?

L'entitat demana "preveure, organitzar i treballar" per evitar situacions com l'actual i "aprofitar aquesta crisi, que serà alimentària i social, per generar oportunitats". Ciuraneta ha alertat que el sector primari i tota la resta d'activitats econòmiques "arribem al precipici" i cal "començar a fer les coses diferents". A les administracions se'ls ha reclamat que "vagin més enllà de gestionar normatives" perquè el país ha de decidir "quin projecte territorial i agroalimentari defensa", si vol "un model de territori viu o sense ningú, amb territoris despoblats, erms, sense gestió i sense qui produeixi aliments per a les ciutats". En aquest sentit, Ciuraneta s'ha mostrat preocupat en recordar que, actualment, l'autoabastiment alimentari a Catalunya ja només és del 40% .

La gestió de l'aigua: "Coses que s'han de parlar"

PIMEC també remarca que s'han de corregir aspectes com la pèrdua del recurs. "Si haguessin aconseguit reduir les pèrdues dels pantans que els tècnics situen al 25%, Sau estaria ple. És molt gràfic", apunta el president de l'entitat a Tarragona. També es qüestiona que amb la incertesa que genera la sequera a les Terres de l'Ebre, s'hagin fet desembassaments a l'Ebre "per generar energia barata" o que es porti aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la nuclear d'Ascó. "Des de les pimes, d'aquestes coses creiem que n'hem de parlar", ha defensat Ciuraneta.

Comentaris