El Pirineu de Lleida compleix les expectatives d'ocupació turística tot i estar just de neu durant les Festes

Per Cap d'Any hi ha hagut els registres més alts fins al 95% als establiments propers a pistes
Esquiadors pujant a la cinta de la zona de debutants de l'estació d'esquí de Port Ainé - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich
photo_camera Esquiadors pujant a la cinta de la zona de debutants de l'estació d'esquí de Port Ainé - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich

El Pirineu de Lleida ha complert les expectatives d'ocupació turística durant les vacances de Nadal. Així ho ha assegurat el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, que ha fet una valoració molt positiva dels resultats ja que "anàvem molt justos de neu" però no s'ha notat a nivell d'ocupació. Entre Sant Esteve i Cap d'Any és quan s'han assolit els índex més alts fins al 95% en aquells establiments pròxims a les pistes. Unes estacions que en el cas de les d'alpí han obert en la seva gran majoria tot i no poder oferir la plenitud dels seus dominis per falta de neu. Les nevades d'aquest cap de setmana i la previsió de fred i més precipitacions genera optimisme per continuar la temporada.

Serrano ha explicat que el Pirineu de Lleida ha registrat unes ocupacions molt elevades entre el 26 de desembre fins al dia 1 de gener. Així mateix, ha fet extensible aquestes bones dades al conjunt de la demarcació gràcies al turisme rural i altres allotjaments com els hotels, els apartaments i els càmpings. El pic d'ocupació s'ha donat del 30 de desembre a l'1 de gener, cap de setmana de Cap d'Any, amb xifres del 95%. A partir de llavors, segons Serrano, de forma "lògica" hi ha hagut un decalatge tot i que a les zones d'esquí, sobretot a la Val d'Aran, s'ha mantingut una ocupació elevada, superior al 90%. Durant el cap de setmana de Reis, s'ha baixat fins al 50% a la Val d'Aran i a la resta del Pirineu i conjunt de la demarcació fins al 30%.

Esquiadors a un telecadira de Port Ainé - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich
Esquiadors a un telecadira de Port Ainé
Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich

En qualsevol cas, Serrano ha remarcat que han aconseguit les xifres que havien previst abans de festes. Dos factors han estat clau; el calendari de com s'han escaigut els festius i el fet que la majoria d'estacions d'esquí alpí hagin estat obertes. El bon temps amb sol i temperatures suaus també ha estat favorable però això ha perjudicat al manteniment de la neu a les pistes. Alguns complexos no han comptat amb les "condicions suficientment perfectes", ha reconegut Serrano, que tot i així, ha destacat que la sensació que queda malgrat tot és que qui ha volgut esquiar "ho ha pogut fer".

A més a més, ha posat de relleu que el Pirineu de Lleida ha estat un "privilegiat" ja que ha estat l'única zona que ha tingut pràcticament totes les estacions obertes amb condicions "acceptables". Altres zones que són competència d'aquest destí han tingut condicions pitjors, ha assegurat Serrano, que també ha posat en valor el treball que es fa des de les estacions per mentir-les obertes i les inversions per produir neu de forma "tecnològicament avançada".

Cua d'esquiadors a un telecadira de Port Ainé - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich
Cua d'esquiadors a un telecadira de Port Ainé
Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich

Les Festes de Nadal acaben amb l'arribada d'un canvi de temps que ha tornat a portar la neu al Pirineu. A més, de cara a la setmana que ve es preveu més fred i possibles noves precipitacions. Tot plegat genera optimisme i tranquil·litat al sector per encarar la temporada d'esquí amb millors condicions i "normalitat climàtica".

Un 12% més d'esquiadors a Baqueira i bones xifres a les estacions de FGC

Esquiadors a la cinta de la zona de debutants de l'estació d'esquí de debutants - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich
Esquiadors a la cinta de la zona de debutants de l'estació d'esquí de debutants 
Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich

Baqueira Beret ha assegurat que entre el 26 de desembre i el 7 de gener han rebut un 12% més d'esquiadors que en el mateix període de vacances de la temporada 22-23. L'estació ha disposat de fins a 116 quilòmetres de traçats entre les quatre àrees obertes (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver) sumant uns 20 quilòmetres més de mitjana que el Nadal passat. Els gruixos de neu han oscil·lat entre els 20 i els 250 centímetres segons les cotes i entre els dies 5 i 7 de gener l'estació ha rebut una nevada de fins a 80 centímetres de neu pols. Això permet als responsables de Baqueira ser optimistes de cara a la celebració del Freeride World Tour per a finals d'aquest mes, sense oblidar la resta de la temporada amb uns gruixos òptims per a l'esquí de turisme que haurien de permetre la preparació i obertura gradual de tot el domini esquiable.

De la seva banda, les estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també han registrat una bona afluència d'esquiadors segons dades facilitades aquest diumenge. Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, és la que ha rebut més visitants amb un total de 22.500 entre el 22 de desembre fins a reis. Des de FGC destaquen que la diversificació d'activitats en l'oferta de Boí Taüll ha estat "clau" i han assenyalat la Gran Baixada de Torxes, sessions de DJ après esquí altres activitats com tallers i jocs per als més petits.

Esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé - Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich
Esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé 
Foto: Oriol Bosch / Marta Lluvich

Les estacions d'Espot Esquí i Port Ainé han tingut una notable afluència, amb més de la meitat del domini esquiable obert i una agenda plena d'activitats. Des de FGC es destaca una "ocupació excepcional" a l'Hotel Port Ainé 2000 amb un 95%. En total, les pistes de Port Ainé han rebut 18.250 visitants i a Espot n'hi ha anat 10.974.

Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en conjunt s'han venut uns 222.000 forfets, una xifra molt similar a la de l'any passat per aquestes dates que amb un dia més de festiu, es va tancar al voltant dels 225.000 forfets. També cal tenir en compte que Port del Comte i Tavascan si bé han estat obertes al públic la falta de neu suficient ha fet que el nombre d'esquiadors hagi estat baix.

Comentaris