El Pirineu de Lleida tanca la campanya de Nadal amb una mitjana que s’ha situat al voltant del 70 % d'ocupació

El Patronat de Turisme estima que durant aquest període de festes de Nadal, al conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida prop de 100.000 turistes s’han allotjat en establiments de turisme reglat com ara hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics
Imatge de l'estació de Portainè ©AraLleida
photo_camera Imatge de l'estació de Portainè ©AraLleida

El Pirineu de Lleida tanca aquest diumenge la campanya de Nadal amb un balanç satisfactori pel que fa a l’ocupació turística, que ha arribat a assolir pràcticament la plena ocupació per Cap d’Any i amb una mitjana que s’ha situat al voltant del 70 % durant el període de 10 dies que van de la festivitat de Sant Esteve, 26 de desembre, fins al 4 de gener, i entre el 40 i el 50 % de mitjana a partir del dia de Reis fins avui, 8 de gener, tal com ja s’havia previst inicialment.

Imatges de l'estació Baqueira Beret ©BB
Imatges de l'estació Baqueira Beret ©BB

Per la seva banda, les estacions d’esquí tanquen aquest període de 15 dies de festes nadalenques, que van del dia de Nadal fins al 8 de gener, amb la venda de 225.000 forfets, un 12 % per sobre de les previsions. L’escassetat de nevades i les altes temperatures registrades ha afectat de manera directa les estacions de fons, que només han estat obertes per a usos turístics i raquetes, així com la mixta de Tavascan, que ofereix esquí alpí i nòrdic.

També el complex d’alpí de Port del Comte, al Solsonès, ha tingut una afectació important i ha finalitzat la campanya de Nadal amb només dues pistes obertes de les 37 de què disposa, mentre que les 4 restants estacions d’alpí com són Baqueira Beret, Boí Taüll, Port Ainé i Espot han mantingut un bon ritme durant aquest període vacacional.

Diferent ocupació per sectors i períodes festius

Tal com s’han escaigut enguany al calendari aquestes festes nadalenques s’ha pogut establir diferents nivells d’ocupació d’acord amb la tipologia dels establiments d’allotjament turístic i amb el seu àmbit geogràfic. El Patronat de Turisme estima que durant aquest període de festes de Nadal, al conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida prop de 100.000 turistes s’han allotjat en establiments de turisme reglat com ara hotels, cases de turisme rural, bungalous i apartaments turístics, que han generat unes 230.000 pernoctacions en el conjunt de la demarcació.

Imatge turisme PallarsJussa ©AraLleida
Imatge turisme PallarsJussa ©AraLleida

A aquestes xifres s’han de sumar les segones residències i altres formes d’allotjament turístic com els habitatges d’ús turístic (HUT), que no han estat estimats en aquests càlculs, si bé el seu comportament també representa una contribució important a l’activitat econòmica del territori i es reflecteix en la contractació dels diferents serveis turístics o en la compra de forfets d’esquí.

En el primer tram del període vacacional comprès entre el dia 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al 30 de desembre, l’ocupació en el sector de l’hoteleria de les zones del Pirineu es va situar sobre el 65 % de mitjana. Les places de bungalous del sector del càmping, en el 75 %, i el turisme rural, en el 70 % de mitjana.

El grau més alt d’ocupació es va produir per Cap d’Any, com és habitual per aquestes festes. En concret, del 30 de desembre fins al diumenge 1 de gener de 2023 es va situar en percentatges que oscil·len entre el 95 % i la plena ocupació en els establiments d’hoteleria del Pirineu, com també en tota l’oferta de turisme rural i les places de bungalous pel que fa al sector del càmping.

La Val d’Aran, amb un comportament per sobre de la mitjana

Cal destacar el comportament turístic que ha tingut la Val d’Aran, que concentra l'oferta més gran turística durant la campanya d’hivern, on el grau ocupació s’ha mantingut alt i per sobre de la mitjana durant tot el període de les festes nadalenques. Del 26 de desembre fins al 4 de gener l’ocupació s’ha situat entre el 80 i el 85 %, amb un pic per Cap d’Any que va fregar la plena ocupació com a la resta del Pirineu.

Val d'Aran ©DeFoto
Val d'Aran ©DeFoto

Del 5 al 8 de desembre també ha tingut un bon comportament turístic, tot i que en percentatges inferiors, atès que la mitjana per la festivitat de Reis ha estat entre el 75 i el 80 %. Cal recordar que la Val d’Aran disposa d’una oferta d’allotjament amb més de 33.000 llits, dels quals 11.300 pertanyen a places hoteleres repartides entre hotels, apartaments, aparthotels, pensions, albergs i cases de pagès, i de 22.000 places de segona residència repartides entre els diferents pobles de la vall o a peu de pistes. S’acostumen a utilitzar sobretot els caps de setmana i en períodes de vacances com ara Nadal, Cap d’Any o Setmana Santa.

A partir de Cap d’Any i fins al dia 4 de gener, l’ocupació en el sector de l’hoteleria es va situar entre el 60 i el 70 %, amb un percentatge més alt a les proximitats de les estacions d’esquí, el turisme rural al voltant del 70 % i les places de bungalous sobre el 50 %. A partir del 5 de gener i fins avui, 8 de gener, s’ha produït un descens significatiu de l’ocupació en els diversos sectors, tot i que en percentatges diferenciats que oscil·larien entre el 40 i el 50 %, tal com ja havia previst el Patronat de Turisme. Cal destacar que al llarg d’aquests 15 dies de períodes de vacances s’han registrat algunes anul·lacions de reserves a causa de la climatologia i la seva afectació a les condicions per a l’esquí, que en molts casos s’han pogut cobrir amb noves reserves de persones que no ho havien aconseguit, principalment per Cap d’Any.

Comentaris