27.11.2022 |
Territoris.cat

La Fundació Sorigué acull la primera instal·lació permanent a l'Estat de Chiharu Shiota

S'inspira en l'entorn de la gravera i utilitza per primera vegada la pedra com a element fonamental en la seva obra
Chiharu Shiota 'In the beginning was...'  a la Fundació Sorigué
'In the beginning was...', de Chiharu Shiota, a la Fundació Sorigué.
La Fundació Sorigué acull la primera instal·lació permanent a l'Estat de Chiharu Shiota

PLANTA, el projecte promogut pel grup Sorigué i la seva fundació, acollirà la primera instal·lació permanent a l'estat espanyol de l'artista japonesa Chiharu Shiota, sota el títol 'In the beginning was...'. Shiota s'inspira en l'entorn industrial de la gravera de Sorigué i utilitza per primera vegada la pedra, protagonista del paisatge de PLANTA, com a element fonamental en la seva obra.

Aquesta instal·lació culmina un projecte iniciat el 2015 amb l'exposició temporal de Chiharu Shiota a la Fundació Sorigué

La instal·lació, que es presentarà el 3 de juny amb la presència de l'artista japonesa, conviurà a PLANTA amb espais que alberguen l'obra dels artistes William Kentridge, Anselm Kiefer, Bill Viola, Antonio López i Juan Muñoz.

El so de les pedres caient a les muntanyes de grava durant la visita que Shiota va fer a PLANTA van inspirar en l'artista la noció de principi. En la instal·lació 'In the beginning was...', l'ús que fa de la pedra esdevé una al·lusió poètica al concepte d'origen. D'una banda, la densa trama formada per fils i pedres és una evocació del cosmos, a través de la qual l'artista fa prendre consciència al públic de la fragilitat. Així mateix, Shiota al·ludeix a l'origen del propi grup empresarial Sorigué, vinculat al moviment de terres i l'espai originari on s'inspira i es presenta l'obra.

Aquesta instal·lació culmina un projecte iniciat el 2015 amb l'exposició temporal a la Fundació Sorigué sota el mateix títol 'In the beginning was...', i que ha evolucionat fins a la primera instal·lació permanent de Shiota a PLANTA. A més, suposa la primera d'aquestes característiques de l'artista japonesa a l'Estat.

Chiharu Shiota és una de les artistes de major prestigi internacional reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l'espai entre el món interior i exterior de l'artista. Recentment, ha participat en algunes de les biennals més importants com ara les biennals de Moscou, Sydney, Lió i Venècia, per a la qual va realitzar el Pavelló del Japó en la seva 56a edició.

Recentment ha exposat la seva obra en una mostra monogràfica al Mori Art Museum de Tòquio (2019), i en la retrospectiva Linhas da Vida, que ha itinerat pels centres d'art més importants del Brasil.

PLANTA és un projecte innovador de gestió empresarial ubicat al complex industrial de Sorigué, a Balaguer, impulsat pel grup empresarial i la seva fundació, on l'art funciona com a detonant, provocant experiències i activant sinergies en els quals conflueixen a més el coneixement, la ciència, l'arquitectura i el paisatge.

La Fundació Sorigué acull la primera instal·lació permanent a l'Estat de Chiharu Shiota
comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement