Plataforma per la llengua i altres entitats recorren al TC la seva exclusió del cas de la sentència del 25% de castellà

La petició ha estat tombada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i pel Tribunal Suprem
Imatge de l'edifici del Tribunal Constitucional (TC) a Madrid - Foto: Miquel Vera (ACN)
photo_camera Imatge de l'edifici del Tribunal Constitucional (TC) a Madrid - Foto: Miquel Vera

USTEC, Plataforma per la Llengua-Col·lectiu Esbarzer, l'Associació d'estudiants en defensa de l'educació pública i la Fundació Catalunya Fons han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) com a part de l'intent perquè se les admeti com a part en la causa del 25% de castellà a les aules de Catalunya. El recurs respon la decisió del Tribunal Suprem (TS) que el febrer passat ratificava una resolució prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contrària a l'admissió de les quatre entitats com a part del procés. El TSJC ho ha rebutjat dues vegades, la primera l'estiu del 2022 i la segona el novembre del mateix any, després que les quatre entitats recorreguessin la primera decisió.

Les entitats van decidir recórrer la segona negativa al TS (tot recordant que sí s'havia admès com a parts interessades les entitats en defensa del castellà Asamblea por una Escuela Bilingüe i Hablamos Español), però l'alt tribunal també va tombar les seves aspiracions. Ara el procés continua amb el recurs d'empara al TC.

En una nota, Plataforma per la Llengua explica que han demanat l'empara del TC pel que considera "una triple vulneració de drets", concretament a la tutela judicial efectiva, a la igualtat de tracte i a la no discriminació i a tenir el jutge predeterminat per la llei. Plataforma per la Llengua insta el Tribunal Constitucional a considerar aquests arguments i anul·lar la sentència del 2020 que estipulava el requisit del 25% de castellà. Alhora, Plataforma per la Llengua adverteix que aquest és "l'últim pas abans de recórrer a la justícia europea".

Comentaris