Les pluges frenen el risc d'incendis a Ponent però preocupa l'augment de la vegetació

La demarcació de Lleida es reforça amb 59 persones per afrontar una nova campanya forestal complicada

L’estudi ha estat liderat pel CTFC, amb la participació de la Universidad Católica de Chile i el CREAF - Foto: cedida per CTFC / incendis foc incendi forestal bombers
photo_camera Un bomber en un incendi. Foto: CTFC

Les pluges de la primavera han donat una "treva" al risc d'incendis a la demarcació de Lleida. Per contra, també ha propiciat el creixement de vegetació, la qual "afavorirà més la conducció" d'un possible incendi forestal, segons ha explicat el cap de la Regió d'Emergència a Lleida, Joan Josep Bellostas, després de la reunió de coordinació d'aquesta campanya forestal entre els cossos d'emergències implicats celebrada a Lleida.

Així, ha afegit que la campanya estarà condicionada per les onades del sud, que porten baixes humitats i altes temperatures, i l'entrada de vent. Durant la campanya forestal, que es preveu "complicada", Bombers s'ha reforçat a Lleida amb 59 persones, a banda dels 742 bombers que hi ha, entre funcionaris i voluntaris.

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha explicat que la demarcació afronta, de nou, una campanya enmig d'una "situació complicada" per "la sequera estructural" que afecta el conjunt del país.

Per zones, a la part nord de la demarcació la campanya forestal s'ha endarrerit fins ara, que tot just comença, degut a les pluges que han caigut durat la primavera. En canvi, les comarques del sud de Ponent, com ara Segrià, les Garrigues i el sud de l'Urgell i de la Segarra, es troben ja immerses de ple en la campanya, que coincideix amb la de la sega.

Sobre la campanya de la sega, els cossos d'emergències han coincidit en assenyalar el bon resultat que han donat les campanyes preventives i de sensibilització de la ciutadania. "El sector està totalment mentalitzat i s'està notant, cada vegada hi ha menys incendis i la majoria són accidents, i no per negligència", ha assenyalat el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou.

De fet, Ricou ha afegit que els incendis ja no són estacionals i que, per exemple, l'any passat van haver-hi més incendis fora de la campanya d'estiu que no pas durant aquesta. El 2023 es van registrar a la demarcació 45 incendis forestals, mentre que durant la campanya d'estiu van haver-n'hi "només" 12, en els quals es van cremar 1,68 hectàrees forestals, una xifra "que no s'havia vist mai tot i que la campanya pintava molt malament", ha afirmat. El motiu d'aquest "èxit", ha dit Ricou, són les mesures preventives i de conscienciació i l'aplicació del pla Alfa.

Comentaris