05.12.2021 |

Ponent es desperta amb una nevada que genera expectació i dificultats

Les comarques de ponent despertaven aquest dissabte sota el mantell que ha deixat el temporal Filomena, un episodi meteorològic que s'anunciava des de feia dies i que havia cavalcat entre l'expectació generalitzada de la ciutadania, i la preocupació i els preparatius de les administracions i serveis d'emergències
El centre del Poal cobert per la nevada @RafelPanadés
El centre del Poal cobert per la nevada @RafelPanadés
Ponent es desperta amb una nevada que genera expectació i dificultats

Les comarques de ponent despertaven aquest dissabte sota el mantell que ha deixat el temporal Filomena, un episodi meteorològic que s'anunciava des de feia dies i que havia cavalcat entre l'expectació generalitzada de la ciutadania que volia gaudir de l'experiència poc habitual en aquestes terres, i la preocupació i els preparatius de les administracions i serveis d'emergències per afrontar els efectes, en carreteres i serveis.

Web  La plaça de l'Ajuntament de Mollerussa sota la neu @EstherBartaLes primeres volves començaven a caure de matinada i a partir de migdia s'han acumulat gruixos d'entre cinc i trenta centímetres segons les comarques. La nevada s'ha mantingut pràcticament fins a la tarda quan s'ha començat a transformar en pluja. Des dels Ajuntaments han mobilitzat maquinària per poder netejar els accessos de les carreteres de competència local, i els carrers principals, i també aplicant sal a les voreres.

Web  El centre històric de Linyola sota la neu @EvaLlauet

Afectació al trànsit en la demarcació

Pel que fa a les carreteres el temporal ha obligat a taller sis carreteres arreu de Catalunya, però demarcació més afectada és la de Lleida, amb una seixantena de vies on ha sigut necessari l'ús de cadenes, entre les quals destaquen diversos trams de l'N-260; l'N-230 entre Pont de Suert i Vielha; La C-12 entre Maials i Seròs i la C-13 entre Camarasa i Fontllonga, diversos trams de la C-53 entre Tàrrega i Balaguer, la C-12 entre Maials i Albatàrrec.
Web  Lleida coberta de neu

Lleida capital

Pel que fa a Lleida capital s'han registrat gruixos de neu de fins a 7 centímetres, la vora del riu Segre o el turó de la Seu Vella s'han omplert de ninots de neu, trineus i fins i tot d'esquís. Des de primera hora del matí, uns 90 operaris de la ciutat netegen els carrers amb material fundent. Així mateix, el Pla Iglú amplia a tot el dia l'horari del refugi dels Camps Elisis i el servei d'àpats.
Web  Imatge d'Alpicat sota la neu

Circulació de trens

El temporal Filomena també ha afectat al servei ferroviari entre Lleida i Manresa, que s'ha restablert a les dotze del migdia, però continua suspesa la circulació entre l'R13 i l'R14 es troba suspensa entre Lleida i la Plana-Picamoixons. En alta velocitat i llarga distància, el servei es manté tallat des de Barcelona cap a Madrid i cap al nord i sud peninsular. Renfe està informant a tots els viatgers afectats per SMS i e-mail la suspensió del servei, donant l'opció de canvi o devolució integra de l'import del bitllet.
Web  Imatge de la Granja d'Escarp sota la neu

Atracció per a grans i petits

Les dificultats en els serveis no han impedit que petits i grans hagin convertit la neu en una autèntica diversió, parcs, places, i carrers han sigut centre d'entreteniment amb tota mena de juguesques. Un gran nombre de nens i nenes de Ponent no havien trepitjat mai la neu per la qual cosa també ha estat tota una experiència.

Web  La plaça Manuel Bertrand de Mollerussa sota la neu 1 @MiriamPérez

Ponent es desperta amb una nevada que genera expectació i dificultats
comentaris