Professionals sanitaris de Lleida es formen per promoure la reducció del consum de tabac en el II Simposi d'actualitzacions en tabaquisme a Lleida 

Cartells per la Setmana Sense Fum de la Mesa de Salut Jove de la Noguera
photo_camera Cartells per la Setmana Sense Fum de la Mesa de Salut Jove de la Noguera

Professionals sanitaris de Lleida van participar aquest dijous en el segon Simposi d’actualitzacions en tabaquisme, una jornada formativa que tenia com a objectiu de convertir els participants en referents dels altres professionals de la demarcació en promoure la reducció del consum de tabac. La jornada, impulsada per la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és el punt de partida de les diferents activitats organitzades amb motiu de la Setmana Sense Fum, que té lloc del 25 al 31 de maig.

Els Centres d’Atenció Primària acolliran durant tota la setmana exposicions, taules informatives i de sensibilització, així com la visualització a les diferents pantalles dels centres de material preparat per la XIX Setmana Sense Fum.

S’han programat més de 40 activitats, organitzades de manera conjunta entre ajuntaments, consells comarcals, oficines joves, l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. El darrer dia, el 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, tindrà lloc la presentació de la Xarxa de prevenció del tabaquisme de Lleida amb la lectura d’un manifest

D’altra banda, els centres educatius han organitzat diferents activitats amb motiu de la Setmana Sense Fum, en el marc del programa Salut i Escola, impulsat pel Departament d'Ensenyament i el Departament de Salut amb el propòsit de potenciar la coordinació dels centres docents, els serveis educatius i els serveis sanitaris en accions de promoció de la salut i d'atenció a l'alumnat.

Taules informatives, exposicions, photocalls, tallers o diferents dinàmiques com un punching (sac de boxa) en forma de cigarreta cedida per l’Associació Espanyola contra el Càncer, tindran lloc fins al 31 de maig als diferents centres. En alguns d’ells, com al Col·legi Maristes Montserrat de Lleida, es realitzaran també cooximetries, una tècnica que permet conèixer la quantitat de monòxid de carboni (CO) que un subjecte té en l'aire que espira. Aquesta quantitat està en relació amb el seu hàbit de fumador.

Una altra de les activitats que s’ha organitzat és el Segon Concurs de Cartells Antitabac organitzat per la Mesa de Salut Jove de la Noguera. Un certamen en què han participat els centres d’ensenyament de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. Els resultats del concurs es donaran a conèixer la setmana del 28 de maig

A més, s'organitza l’exposició Deixar de fumar pot ser divertit, una mostra basada en el llibre que porta el mateix títol de Francesc Abella, responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria i Ermengol Tolsa, dibuixant, que afavoreix a la reflexió. Adreçada a les persones que tinguin intenció de deixar de fumar, l'exposició segueix de manera itinerant pels diferents centres d’Atenció Primària. Actualment es troba al CAP Primer de Maig de Lleida.

Concurs de cartells contra el tabac per combatre el tabaquisme - Balaguer TV from Territoris.cat on Vimeo.

També es pot veure actualment, a l’Hospital Universitari de Santa Maria, una exposició  centrada en el tabac i el cànnabis dirigida a adolescents, pares i professionals amb l’objectiu d’advertir i permetre la reflexió sobre el consum d’aquestes substàncies entre els més joves. Una exposició amb material cedit per EVICT, un grup de treball per a l’estudi i abordatge de polítiques de control de consum de cànnabis i tabac a l’Estat espanyol, que també serà itinerant.

Comentaris