Professors de la UdL editen una guia sobre espècies invasores a la península

Els experts alerten a Cuidado invasoras acuáticas dels impactes que provoquen algunes espècies de risc a l'ecosistema o en la transmissió de malalties
Els dos professors amb la guia que han elaborat _Cuidado invasoras acuáticas_
photo_camera Els dos professors amb la guia que han elaborat Cuidado invasoras acuáticas

Els professors de l'ETSEA de la Universitat de Lleida (UdL) i membres de la Societat Ibèrica d'Ictiologia, Frederic Casals i Jorge R. Sánchez-González, han editat i coordinat la guia gràfica Cuidado invasoras acuáticas. Publicada en el marc de el projecte hispà lusità de governança i comunicació ambiental de la Unió Europea LifeInvasaqua coordinat per la Universitat de Múrcia, es tracta d'una obra de consulta eminentment pràctica, editada en castellà, portuguès i anglès que es pot descarregar de forma gratuïta a Publicacions Lifeinvasaqua.

Han participat en la seva confecció 43 experts d'Espanya i Portugal i s'ha presentat aquest dimecres, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de les Zones Humides.

Tot i que la guia inclou cent espècies de fongs, algues, plantes, invertebrats, peixos i altres invertebrats, els experts han identificat fins al moment unes 264 espècies que poden suposar un risc per als ecosistemes aquàtics de la península ibèrica. D'aquestes, n'han detectat la presència d'un mínim de 216 i han confirmat que ja s'han establert, com a mínim, poblacions de 179 espècies.unnamed

Les espècies exòtiques invasores, plantes i animals que s'introdueixen en hàbitats nous i estranys expandint-se fins a dominar la flora o fauna autòctones, estan considerades la segona causa de pèrdua de biodiversitat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa i constitueixen un problema global que, només a la Unió Europea, causa danys per valor de més de 12.000 milions d'euros, segons dades de la mateixa UE.

Entre les espècies seleccionades a la guia s'inclouen algunes de notorietat creixent com ara el jacint d'aigua, el musclo zebra, el silur, el cargol poma, o la coneguda com a pesta d'aigua.

Cadascuna de les espècies es ressenya en una fitxa que inclou una foto, una descripció, l'ecologia i el seu hàbitat, la seua distribució original i les zones on s'assenta a la península Ibèrica, les vies de penetració i vectors d'expansió (dispersió, mascotes, ornamentació, entre d'altres), així com els impactes que provoca (a l'ecosistema o en la transmissió de malalties), a més de consideracions legals com ara la seva inclusió o no en el Catàleg d'espècies exòtiques invasores.

Els coordinadors de la guia insisteixen en la importància de conèixer per prevenir i així intentar mitigar entre tots aquest problema. Cal conscienciar la població i influir en totes les normatives per tal de conèixer les actuacions a nivell polític o administratiu sobre la problemàtica, ha assenyalat Casals.

comentaris