La cooperativa Alba Jussà recupera llavors d'hortalisses tradicionals conservades pels padrins

Es tracta d'una iniciativa de Llavors d'Oportunitats, un projecte que va néixer l’any 2018 amb l'objectiu de contribuir en el desenvolupament sostenible del Pallars Jussà i, alhora, generar ocupació per a persones amb dificultats en l’accés al trebal

Llavors tradicionals recuperades del Pallars Jussà - Grup Alba
photo_camera Algunes de les llavors tradicionals recuperades del Pallars Jussà @GrupAlba

Després de 2 anys de l’inici del projecte Llavors d’Oportunitats, Alba Jussà posa a la venda llavors tradicionals recuperades del Pallars Jussà. Alba Jussà comença a comercialitzar les primeres quatre varietats de llavors tradicionals recuperades de petits horts de padrins i padrines del Pallars Jussà i que han aconseguit cultivar i multiplicar a l’hort que l’entitat té a Tremp.

Llavors d’Oportunitats és un projecte d’agricultura social impulsat per la cooperativa Alba Jussà del Grup Alba i que compta amb la col·laboració de l’Estació Biològica del Pallars Jussà, Salvatgines i el Col·lectiu Eixarcolant. El projecte va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de generar ocupació per a persones amb dificultats en l’accés al treball i per contribuir en el desenvolupament sostenible del Pallars Jussà. Actualment s’ha aconseguit generar un lloc de treball i ja es compta amb més de 50 varietats recuperades que conformen el Banc de Llavors de la comarca.

Concretament, a diferents botigues del Pallars, han posat a la venda la Bleda d’Erinyà de la Vall d’Erinyà, el Pebrot bitxo de Puigcercós, la Tomata rosada de l’horta del Flamisell i la Tomata pruna de la Pobla de Segur

A més, és un dels projectes socials principals que es porta a terme des del centre ocupacional i club social d’Alba Jussà on hi col·laboren una vintena de persones amb discapacitat que porten a terme diferents tasques, des del conreu de l’hort fins a la recollida de les llavors i el manipulat dels packs que van a les botigues.

Comercialització llavors tradicionals recuperades del Pallars Jussà - Grup AlbaAlba Jussà posa a la venda les quatre primeres llavors tradicionals recuperades del Pallars Jussà - Foto: cedida per Grup Alba

El procés s’inicia amb la prospecció de diferents zones del Pallars Jussà per visitar els horts dels padrins i padrines i identificar aquelles llavors que s’hagin guardat generació rere generació. Salvatgines i Col·lectiu Eixarcolant són els encarregats d’aquesta primera fase que es realitza anualment fins a recórrer tota la comarca. En aquest punt, totes les llavors identificades i localitzades passen a formar part del Banc de Llavors del Pallars Jussà, que gestiona l’entitat Alba Jussà.

L’objectiu del banc és, per una banda, conservar i renovar les varietats que en formen part i, per una altra, multiplicar-ne algunes per posar-les a la venda i així promoure’n el seu cultiu

Les verdures i hortalisses que es generen a l’hort en tot aquest procés es venen i reparteixen i s’està treballant també per poder obtenir un producte propi elaborat a partir d’aquestes com melmelades o salses.

Les 4 varietats s’han començat a vendre a diferents botigues del Pallars Jussà, a Tàrrega i a través de la botiga online. En el projecte Llavors d’Oportunitats també hi han col·laborat altres institucions com el Geoparc o el projecte d’Al Teu Gust. També ha rebut el reconeixement de diferents premis com el IV Premi Candi Villafañé de la Paeria de Lleida, Verema Solidària o un dels Premis La Confederació 2020, en la categoria de Transformació Social.

comentaris