Ponent Actiu dinamitza actuacions a Tarrés, la Pobla de Cérvoles i l'Estany d'Ivars i Vila-sana

A l'Estany d'Ivars i Vila-sana es construirà una bassa temporal per afavorir la diversitat biològica i l’atractiu turístic, i es delimitarà una part del canyissar de depuració de l’estany, on es promourà la pastura a través de cavalls de la Camarga
Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul
photo_camera Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul

El projecte d'activació del patrimoni cultural i natural de Ponent, Ponent Actiu, que es promou des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha iniciat les obres de millora i rehabilitació del Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul. Actuacions que preveuen facilitar el descans dels visitants abans o després que hagin visitat l'equipament.
L'actuació es completa amb la millora de l'accés a les tombes del Saladar incorporant-hi unes escales en els trams on sigui més complicat transitar. En el centre urbà del Cogul s'adequarà una zona d'esbarjo a prop de la piscina i també es faran unes millores a l'alberg. Les obres cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) tenen un pressupost de 46.201 euros.
Centre d'Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul

El projecte Ponent Actiu

L'objectiu de la iniciativa que impulsa la Diputació de Lleida, amb el cofinançament de la Unió Europea, i els municipis implicats és consolidar l'eix Ponent Actiu com a destí turístic a partir de la posada en valor del seu patrimoni natural i cultural i mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles al territori, la recuperació i valorització del patrimoni cultural i natural.
 

Licitacions de nous projectes

El projecte Ponent Actiu ha tret a licitació a Tarrés un projecte per la restauració d'elements dins de la Ruta de la Calç. Es restauraran disset forns de calç del recorregut, dues cabanes de volta de pedra seca, una bassa empedrada, una font de pedra i quatre marges de la ruta de la Calç. Els forns que es preveuen restaurar són els més atractius de la ruta i són els que presenten un estat de conservació més deficient.

Les dues cabanes de volta es troben en molt mal estat de conservació i parcialment ensorrades. La bassa està molt a prop d'una de les cabanes de volta i un cop restaurada constituirà un ecosistema humit, amb presència de flora i fauna higròfila

Forn  de calç a TarrésLa font de Sant Isidre és la que s'ha de restaurar, desbrossant la vegetació exòtica, netejant i reparant la paret de pedra seca i restaurant les dues piques existents. El projecte té un pressupost de 93.444 euros i s'haurà d'executar en el termini de quatre mesos.

La segona licitació està focalitzada al municipi de la Pobla de Cérvoles i té per objecte la reforma de la zona de les basses i el vial d'accés des de Cervià de les Garrigues. Aquestes basses s'alimenten de l'aigua de la Font Vella arribant fins als abeuradors per una canonada per sota de carrer. Antigament, les basses tenien la funció de safareigs i els abeuradors servien per abeurar els animals (mules i ases) en anar i tornar del tros. Posteriorment, quan la gent va començar a deixar de rentar als safaretjos, la bassa més gran va servir al llarg d'alguns anys com a piscina (a partir de l'any 1968) i la bassa més petita es va dividir en 3 per a diferents funcions de rentada (rentar la roba, esbandir-la o rentar la roba dels malalts). Amb el pas del temps, amb la mecanització de les feines del camp i el fet de no usar animals de tir, així com poder disposar d'aigua a la majoria de les llars i poder rentar la roba a casa, a més de la construcció de la zona esportiva amb piscina l'any 1975, les basses van quedar pràcticament abandonades per un ús específic.

És intenció de l'Ajuntament poder refer aquest espai per deixar-lo amb les basses en el seu estat originat i refer l'entorn perquè sigui un lloc agradable d'estar-hi, sobretot a l'estiu i en èpoques de calor 

La Pobla de CèrvolesLa millora de les basses també ha d'anar lligada a la millora dels accessos i, per tant, a donar al camí que va cap a Cervià un aire més de carrer/passeig i separar-lo una mica més de la bassa petita perquè es pugui veure en tota la seva superfície.

El fet que la Pobla de Cérvoles sigui un poble considerat de muntanya, amb una arquitectura tradicional de pedra que s'ha mantingut al llarg dels anys i que, per tant, sigui considerat un municipi turístic, fa que aquesta actuació serveixi per donar-li un valor afegit al nucli i guanyi un espai, ara força degradat, tant per als vilatans com per als visitants. El pressupost de l'actuació és de 53.062 euros i el període d'execució de tres mesos.

<p>Els cavalls de la Camarga que van arribar a l'Estany el 2009</p>La tercera licitació es farà en el Parc Natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana per afavorir la millora de la zona lacustre i l'adequació d'una bassa temporal per afavorir la diversitat biològica i l'atractiu turístic. Es planeja la delimitació d'una part del canyissar de depuració de l'estany, on es promourà la pastura a través de cavalls de la Camarga.

Es pretén la millora de la zona lacustre per afavorir el poblament faunístic. D'acord amb les experiències existents de gestió de part de la vegetació aquàtica de diverses zones humides, es planeja la delimitació d'una part del canyissar de depuració de l'estany, on es promourà la pastura a través de cavalls de la Camarga

La tanca delimitarà la superfície compresa dins de la zona sud del canyissar de depuració i una zona en sec de la parcel·la contigua per a control i maneig dels cavalls.

A les basses temporals trobem una gran varietat de fauna, que va des d'organismes microscòpics fins a vertebrats. En una antiga parcel·la agrícola gestionada pel consorci situada al costat del canyissar de depuració, s'adequarà una zona per crear una bassa temporal. L'actuació consistirà a realitzar uns moviments de terra d'excavació d'una bassa d'un màxim de 40 cm de profunditat, en una superfície aproximada de 1.020 m² i la instal·lació d'una canalització per a l'aportació d'aigua. Es pretén la millora i substitució de part d'una canalització en mal estat. El pressupost de l'actuació serà de 67.562 euros i el termini d'execució de dos mesos.
 

Comentaris