Quàlia, un projecte que proposa el lleure com a eina d'aprenentatge creatiu i divertit

Publireportatge

Casals d'estiu de Qualia
photo_camera Casals d'estiu de Quàlia

Les èpoques de crisi també serveixen perquè les ments pensants espremin fins al límit l'enginy amb la voluntat de donar el tomb a situacions difícils i transformar-les en oportunitats.

L'Associació Alba és una entitat social establerta a Tàrrega que té com a objectiu oferir una atenció integral a persones amb qualsevol mena de discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d'exclusió, partint de les seves necessitats i els seus interessos i els de les seves famílies, amb la finalitat d'aconseguir el seu desenvolupament humà i la seva inclusió dins la societat.

Els voluntaris del Camp de Treball sobre la passarel·la a Linyola intL'entitat s'ha vist obligada a impulsar projectes per tal de poder finançar els serveis als seus usuaris, i contrarestar les deficiències de suport que haurien d'aportar les administracions. Alba oferia servei de menjador a escoles i col·lectius des de la seva cuina central, i al voltant del 2011, l'escola Maria Mercè Marçal de Tàrrega els demanava si podrien ampliar el servei gastronòmic al de monitoratge, una demanda de la qual en va sorgir el projecte empresarial Quàlia. Aquest nou projecte va permetre incorporar una oferta integral als menjadors escolars o de residències.L'Associació Alba es va veure afectada, com moltes altres entitats de caràcter social, per la situació econòmica entre el 2009 i 2010, que va obligar a reduir la despesa, principalment la destinada a serveis que no es consideraven prioritaris, com podien ser els Casals d'Estiu i el lleure, un gaudi al qual també hi tenien dret les persones més vulnerables.

Per aquest motiu, Quàlia es va convertir en l'eina de dinamització estratègica de l'Associació Alba per finançar projectes de lleure de les persones amb discapacitats, però al mateix temps també es va convertir en col·lectiu per al foment de l'emprenedoria generant nous llocs de treball per a persones amb discapacitat i donant un valor afegit a les activitats relacionades amb l'educació en el lleure.

Menjadors QuàliaQuàlia ha anat perfeccionant la seva estratègia per arribar a desplegar projectes que combinen l'educació i el lleure, oberts a administracions i col·lectius educatius i privats, casals d'estiu, tallers monogràfics, colònies d'estiu i camps de treball, tot fent especial èmfasi en fer arribar el lleure a les zones rurals.

Quàlia ha desplegat 23 activitats extraescolars en centres educatius, 26 casals d'estiu programats en diferents municipis del territori, 5 camps de treball i diferents tallers de temàtiques variades. El projecte empresarial ocupa en cada temporada al voltant de 130 persones, i per les activitats programades hi passen 1.500 infants i joves a l'any. També és destacable que, els caps de setmana, 160 persones amb discapacitat poden gaudir d'activitats de lleure gràcies a Quàlia.

Colònies d'Estiu de Quàlia a  Llesp a la Vall de BoíA tot això s'ha d'afegir l'oferta de les Colònies d'Estiu a la casa de Llesp a la Vall de Boí, un entorn privilegiat per a fer excursions, esports d'aventura, i conèixer el Romànic Català. Un allotjament de muntanya reformat l'any 2015 que conserva l'esperit de les típiques cases de colònies d'abans amb espais comunitaris per a fomentar les activitats en grup. Té capacitat per allotjar 65 persones i hi ha 5 places que estan adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. La casa compta amb totes les comoditats necessàries per a allotjar-hi grups, entitats i famílies.

Colònies d'Estiu de Quàlia a  Llesp a la Vall de Boí 1Es podria dir que és com la joia de la corona de les propostes de lleure de Quàlia; colònies entre natura que es programen entre els mesos de juny i juliol, amb temàtiques com Súper Xef, una aventura a la cuina, Urban dance, Experiments o les meves primeres colònies i Les bruixes i els bruixots somniadors.

 

Associació Alba

L'Associació Alba està atenent a 257 persones amb discapacitat oferint serveis d'escola, atenció diürna al centre ocupacional, llar residència, esports i lleure i el Centre Especial de Treball on dóna ocupació a 72 persones amb discapacitat.

Des del servei de Cuina de l'Associació Alba es va començar a oferir menús per a les escoles de Tàrrega i es va veure la possibilitat d'engegar un projecte més integral que pogués oferir altres serveis a les escoles i també a les AMPES.

Comentaris