06.12.2022 |

UNA BONA NOTÍCIA QUE COINCIDEIX AMB LA COMMEMORACIÓ DEL DIA MUNDIAL DE L'ALZHEIMER

Quinze pacients de Lleida participen en l'assaig d'un nou medicament contra l’Alzheimer 

L'assaig ha permès aprovar el nou fàrmac als Estats Units i, ara, està pendent d’avaluar per l’Agència Europea del Medicament
L'equip de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria - Foto: ICS Lleida
L'equip de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria - Foto: ICS Lleida
Quinze pacients de Lleida participen en l'assaig d'un nou medicament contra l’Alzheimer 

Una quinzena de pacients de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) han participat en els assajos clínics que han permès aprovar un nou fàrmac contra l’Alzheimer. Concretament, la Food and Drug Administration (FDA), amb seu als Estats Unitsd’Amèrica, ha aprovat aquest nou medicament (aducanumab) que està actualment pendent d’avaluació per part de l’Agència Europea del Medicament.

Després de 15 anys en què no han aparegut nous fàrmacs per a aquesta malaltia, aquest nou medicament permet frenar-ne la progressió

“Aquesta bona notícia ha de ser una porta oberta a l’aparició de més fàrmacs que tinguin encara un major impacte per frenar el deteriorament cognitiu dels pacients, perquè es continuen investigant noves molècules en diferents assajos clínics internacionals”, afirma Gerard Piñol, responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’HUSM i professor de la Universitat de Lleida (UdL).

Paral·lelament, investigadors de Unitat de Trastorns Cognitius i del Grup de Recerca de Neurociències Clíniques de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) estan estudiant biomarcadors en sang i en líquid cefalorraquidi que ajuden al diagnòstic precoç de l’Alzheimer, malaltia de la qual, avui 21 de setembre, se'n commemora del Dia Mundial i que afecta 9.000 pacients a la província de Lleida.

Aquests avenços terapèutics es veuen contraposats amb els efectes devastadors que ha tingut la Covid-19 en l’evolució de molts pacients. “L’aïllament social obligatori durant molt de temps, associat amb la por de moltes persones vulnerables, juntament amb les limitacions imposades en molts dels programes d’estimulació cognitiva han suposat un fort impacte en l’empitjorament cognitiu i, especialment, en el conductual de molts pacients”, afirma Piñol.

Durant aquest darrer any, les consultes de pacients amb queixes cognitives post-Covid han incrementat de forma exponencial en el darrer any, fet que suposa un nou repte en el maneig d’aquests individus

La Unitat de Trastorns Cognitius participa en diversos projectes col·laboratius que pretenen millorar el coneixement sobre l’impacte de la Covid en la cognició dels pacients.

La Unitat de Trastorns Cognitius també col·labora en diferents projectes de recerca juntament amb consorcis de genètica en l’àmbit nacional i europeu amb l’objectiu de conèixer nous factors de risc genètic i mecanismes implicats en la malaltia. Tots aquests projectes assistencials i de recerca han situat la Unitat de Trastorns Cognitius entre les unitats de memòria més capdavanteres del país.

La malaltia de l’Alzheimer

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que provoca una pèrdua progressiva de la memòria recent a la qual s’afegeix l’afectació d’altres funcions cognitives durant l’evolució de la malaltia i, en alguns casos, alteracions de la conducta. Segons dades de la Federació d‘Associacions d’Alzheimer de Catalunya (FAFAC), aquesta malaltia afecta aproximadament 85.000 persones a Catalunya. L’envelliment n’és un dels principals factors de risc; per això, amb l’augment de l’esperança de vida, el nombre de persones afectades s’espera que s’incrementi dràsticament i de manera progressiva en les properes dècades. Actualment a les terres de Lleida hi ha unes 9.000 persones diagnosticades de la malaltia d’Alzheimer.

El dia 21 de setembre es commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer, declarat per l’Organització Mundial de la Salut, enguany sota el lema “Zero omissions. Zero Alzheimer”. Amb aquest lema es vol posar de manifest la importància del diagnòstic precoç, com a punt de partida bàsic i imprescindible per arribar a temps no només a la detecció de casos, sinó, sobretot, per poder posar en marxa els processos d’intervenció terapèutica necessaris que han de dirigir-se al conjunt de la família afectada d’Alzheimer o d’un altre tipus de demència. Igualment, el diagnòstic és l'eina imprescindible per reduir les alarmants xifres que representa l'infradiagnòstic d'aquesta malaltia neurodegenerativa que, d'acord amb la Societat Espanyola de Neurologia, pot arribar al voltant del 30% de casos sense diagnostic

Quinze pacients de Lleida participen en l'assaig d'un nou medicament contra l’Alzheimer 
comentaris