19.01.2022 |

El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida

5 de febrer

Ramon Tremosa, ha proposat aquest divendres la creació d’un àmbit institucional de governança rural que permeti assolir un gran pacte rural-urbà a través d’una estructura descentralitzada que coordini transversalment totes les polítiques que afecten directament al món rural

Òscar Ordeig amb les noves generacions del PSC @PSC
Òscar Ordeig amb les noves generacions del PSC @PSC
El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida

Marta Vilalta, Joan Talarn, i Teresa Jordà

Esquerra Republicana veu en les plantes d’aprofitament de dejeccions ramaderes una oportunitat per fer de Lleida la capital agroalimentària del país

La primera candidata i secretària general adjunta d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la cap de llista per Girona, Teresa Jordà, han visitat la planta de tractament de dejeccions ramaderes que s’està construint a la localitat d’Alcarràs (el Segrià), ‘un exemple pilot i un pol socioeconòmic importantíssim per Lleida, que és sense cap mena de dubte la capital agroalimentària del país i m’atreveixo a dir que del sud d’Europa’, ha dit Jordà.

Hi ha coincidit Vilalta, que ha destacat també que aquesta infraestructura ‘esdevindrà un dels projectes que té més potencial a nivell d’oportunitat a les nostres terres’. Per la candidata republicana els projectes de transformació del sector que s’estan desenvolupant a Alcarràs i arreu de territori fan que allò que fins ara havia estat el problema de les dejeccions ramaderes ‘deixi de ser un problema i sigui una oportunitat d’aprofitament de tot allò vinculat a un projecte d’economia circular de reaprofitament i que permetrar tirar endavant el nostre territori’.

Jordà ha posat en valor l’oportunitat que signifiquen per al sector pagès i ramader de la zona el fons Next Generation, ‘amb l’administració al costat acompanyant-los i amb una feina brutal de la Diputació de Lleida, en aquest cas també compaginant i aglutinant tots aquests esforços’ i, també, la importància de les tècniques d’investigació i desenvolupament que ha qualificat de ‘vitals i importantíssimes per tot el tractament de les dejeccions ramaderes per convertir-les en positiu, en el que coneixem com la fertilització d’excel•lència i tots els productes que en derivin’.

Ramon Tremosa i Josep Rull

Junts impulsarà un pacte rural i urbà que cohesioni tot el territori

El cap de llista de Junts al territori de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Tremosa, ha proposat aquest divendres la creació d’un àmbit institucional de governança rural que permeti assolir un gran pacte rural-urbà a través d’una estructura descentralitzada que coordini transversalment totes les polítiques que afecten directament al món rural.  
Conscient de la importància del món rural a les terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran i coneixedor de les problemàtiques que viu avui gran part del territori, Tremosa ha defensat aquest pacte rural-urbà com una eina per garantir la cohesió del territori i lluitar contra el despoblament d’aquests indrets. Ho ha dit en el marc de l’acte telemàtic ‘Junts a les terres de Lleida’, que també ha comptat amb la participació dels candidats Cristina Casol i Jordi Fàbrega, número 2 i 3 de la candidatura, respectivament. 
Per a Tremosa, el repoblament d’aquestes zones rurals és un element “clau” per al futur del territori, que es pot aconseguir a través d’un programa d’accés a l’habitatge al món rural i d’una millora de les connexions. “Perquè hi hagi vida, hi ha d’haver persones que es quedin a viure al territori”, ha dit. En aquest sentit, el cap de llista de Junts s’ha referit a la necessitat de millorar les carreteres que depenen de l’Estat espanyol, especialment l’N-230, que connecta la plana de Lleida amb la Val d’Aran, l’N-240 fins a Tarragona, i l’N-260, que fa de nexe entre les terres del Pirineu. Al mateix temps, Tremosa ha reivindicat també la importància de la tecnologia, i ha apostat per fer arribar la fibra òptica al Pont de Suert, l’única capital de comarca que encara no disposa d’una connexió d’alta velocitat. 

Marc Solsona en la visita al mercat de Cervera

El PDeCAT demana al Govern seriositat i que apliqui criteris clars i no discrecionals en les mesures restrictives contra la pandèmia

El PDeCAT de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran ha fet campanya aquest divendres a Cervera en un acte en el que, per boca del seu portaveu, Marc Solsona, ha demanat al Govern de la Generalitat seriositat en l’adopció de mesures restrictives contra la pandèmia, tot reivindicant que siguin basades en criteris clars i no discrecionals.

Solsona, que ha estat acompanyat per càrrecs del partit i membres de la candidatura, com Aida Gabernet, Mercè Valls i Francesc Sabanés, alcalde de Ribera d'Ondara, ha fet una intervenció en què ha valorat les mesures adoptades ahir pel Govern de la Generalitat respecte a la pandèmia, i que contemplen una lleugera suavització en les restriccions.

Així, el cap de llista de la demarcació a les eleccions al Parlament ha començat recordant que hi ha sectors que ho estan passant molt malament, i que, tot i que alguns, com ara la restauració i l’hostaleria, s’han vist mínimament beneficiats per aquestes noves mesures, n’hi ha d’altres que no han variat la seva situació, com ara la formació no reglada i l’oci nocturn, que “continua tancat des de fa més de nou mesos”.

És per això que Solsona ha remarcat que “nosaltres el que ens preguntem és que, si estàvem tan malament com per no poder anar a votar el dia 14 de febrer, i si estem en ple pic de la tercera onada, no entenem ni trobem coherent que es facin aquestes mesures pendulars, en funció dels sectors, improvisades. Entenem que no tenim un Govern seriós, i aquesta falta de seriositat implica inseguretat, i la inseguretat no és bona companya ni per protegir la salut ni per protegir l’economia”, ha lamentat.

Ordeig: “La nostra emergència nacional es diu joves i es diu dones”

El cap de llista del PSC per Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha afirmat aquest divendres que “la nostra emergència nacional de present i futur es diu joves i es diu dones”. En la presentació de les propostes pel col·lectiu de joves amb la Joventut Socialistes de Catalunya, Ordeig ha qüestionat “amb quina de les polítiques enfocades a joves han encertat Junts per Catalunya i Esquerra? En cap. Només han aportat una dècada perduda pels joves que ens hipotecarà durant molt temps i costarà molt de recuperar” i ha recordat que “durant deu anys la Generalitat s’ha oblidat dels joves i han oblidat especialment les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran amb unes retallades com mai s’havien fet en 40 anys i com enlloc més de Catalunya”.

El candidat socialista ha apuntat que “tenim el territori més gran en superfície però amb menys població. La despoblació porta a l’envelliment i aquest porta a la masculinització del territori”. A més, Ordeig ha afirmat que “hem d’enfocar esforços i polítiques públiques a garantir l’accés a l’habitatge, l’accés a llocs de treball i amb feines amb valor afegit i accés a tot el sistema educatiu, que al final són serveis públics bàsics als que si la gent no hi té accés, se’n va”.

Així mateix, Òscar Ordeig ha criticat que “tenim un govern que envia satèl·lits a l’espai però oblida els i les joves a Catalunya. Han trencat somnis i frenat la seva llibertat per decidir sobre la seva formació i on viure”. Davant d’això, ha dit, “Illa President representa recuperar totes aquestes inversions perdudes per un present i futur pels i les nostres joves. Avui el més revolucionari és pensar en les lluites socials, el socialisme és projecció i progrés”.

Acte de la CUP

La CUP aposta per l’economia social i solidària com a concepte clau en un nou model socioeconòmic que posi la vida i les cures al centre

Els anticapitalistes reivindiquen la democràcia econòmica, la propietat col·lectiva dels mitjans de producció, el consum i l’estalvi, la limitació del lucre, el servei a la comunitat o la localització econòmica com a valors que comparteixen amb l’ESS. 

Des d’Arbeca, la CUP posa sobre la taula la necessitat d’un nou model socioeconòmic que posi la vida al centre i això passa per bastir una economia plural a través d’un model triangular entre les cooperatives de l’economia social i solidària, el control públic dels sectors essencials i la planificació i la participació de les treballadores i els moviments socials. 

Apunten que la crisi de la Covid-19 obliga a repensar el capitalisme en favor de principis de l’Economia Social i Solidària com la democràcia econòmica, la propietat col·lectiva dels mitjans de producció, el consum i l’estalvi, la limitació del lucre, el servei a la comunitat o la localització econòmica.  

Per rellançar un Nou Model Econòmic postcoronavirus caldrà una forta inversió econòmica des de les institucions o la banca pública, organisme que també proposen crear des de la CUP, a la vegada que exigirà una forta implicació de l’Economia Social i Solidària catalana en la definició d’aquest nou model. 

El candidat de Ciutadans per Lleida, Jorge Soler,

Soler aposta per una veritable reconstrucció econòmica que doni resposta a famílies, treballadors, autònoms i Pimes per a poder superar els greuges que la crisi del Covid 19 ha causat a Lleida

El candidat de Ciutadans (Cs) al Parlament per Lleida, Jorge Soler, ha afirmat que “és necessari un pla econòmic que pugui reactivar l'economia i doni respostes a les famílies, treballadors, autònoms i Pimes”, després de conversar amb diversos comerciants del centre de Lleida i valorar la situació econòmica de la província, que s'ha vist molt afectada per la pandèmia. Per això, Soler ha determinat que recolzarà als autònoms amb una reducció fiscal i una política de “zero ingressos, zero quotes, perquè no pot ser que els qui han de tancar les seves persianes continuïn veient-se pressionats a pagar impostos”.

En aquest sentit, Soler ha expressat que cal plantejar accions eficaces que donin una veritable resposta als problemes econòmics que han aparegut amb la pandèmia, per la qual cosa ha apel·lat a fer una correcta gestió dels recursos disponibles, a evitar la despesa innecessària i a “no carregar al contribuent amb la responsabilitat de pagar per la mala gestió del Govern a base d'impostos excessius que agreugen la situació de famílies i d'empreses”. Altrament, el candidat taronja ha declarat que farà costat als autònoms que han hagut de tancar la seva activitat amb una ajuda de fins al 75% dels seus ingressos i amb ajudes de fins a 4.000€ per a sufragar el lloguer d'aquells locals que han hagut d'interrompre la seva activitat per la pandèmia.

El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida
comentaris