El resum diari de la campanya del 14F a la demarcació de Lleida

Dissabte 6 de febrer

La campanya enfila la recta final i els partits celebren els actes centrals amb el millor de les files, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez acompanyava als candidats Salvador Illa i Òscar Ordeig. Àngels Chacón i Marc Solsona es van dirigir als votants des de Mollerussa. Oriol Junqueres feia costat a Pere Aragonès i Marta Vilalta

Àngels Chacón, Marc Solsona en l'acte de campanya a Mollerusa
photo_camera Àngels Chacón, Marc Solsona en l'acte de campanya a Mollerusa

Chacón critica una "cogovernança fictícia" amb el govern espanyol sobre els fons europeus

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions del Parlament, Àngels Chacón, ha criticat una "cogovernança fictícia" amb el govern espanyol sobre els fons europeus i ha assegurat que la formació anirà al Congrés dels Diputats a "exigir el que pertoca" per a Catalunya. La candidata també s'ha adreçat al candidat del PSC als comicis, Salvador Illa, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ha reclamat un referèndum pactat i una llei d'amnistia. "Tothom sap, a escala internacional també, que a Espanya hi ha presos polítics", ha assegurat en un acte de campanya a Mollerussa (Pla d'Urgell). Chacón ha demanat "coratge" al govern espanyol i ha assegurat que la "millor i única solució" són les urnes.

La candidata del PDeCAT ha assegurat que el partit "defensarà" els interessos de la ciutadania de Catalunya al Congrés dels Diputats. "No pot ser que els fons europeus, que han d'ajudar a la recuperació, siguin opacs. No sabem quins criteris sectorials, territorials, no se'ns dona veu. D'aquesta manera, no", ha lamentat la candidata.

La cap de llista del partit demòcrata ha comparegut aquest divendres al matí davant el Congrés dels Diputats per reclamar suport en l'últim dia en què es permet votar per correu i ha assegurat que el vot del PDeCAT "val per dos", per la independència i pel "bon govern". Per altra banda, Chacón ha assegurat que el partit "no normalitzarà la repressió" i ha reclamat un referèndum pactat i una llei d'amnistia.

La candidata també s'ha adreçat "directíssimament" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i li ha demanat "coratge" per resoldre políticament una qüestió política. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha defensat un país lliure, però ha destacat la importància de la gestió "del mentrestant".

Acte de Marta Vilalta i Josn Tlarn a La Seu d'Urgell

El futur alcalde Francesc Viaplana dona el seu suport als candidats Elisa Farré, Antoni Flores i Marta Vilalta en l’acte presentat a La Seu d’Urgell

Francesc Viaplana, vicealcalde de La Seu d’Urgell i actual diputat del Parlament de Catalunya, després de no presentar-se en aquestes últimes eleccions per dedicar-se plenament al consistori local, ha agraït el suport dels companys de partit en tot moment i ha donat el seu suport als membres que formen part de la candidatura a la demarcació de Lleida, especialment als companys pirinencs, Elisa Farré i Antoni Flores.

Elisa Farré és la candidata de la comarca de l’Alt Urgell i com a persona que s’estima la comarca, s’ha presentat amb la voluntat de treballar pel futur d’aquesta: “Cal cuidar el nostre jovent, perquè aquest serà el futur de la comarca. Hi ha d’haver sortides de futur per als joves del Pirineu, prenguin el camí formatiu que prenguin. Haurem de treballar perquè tinguin possibilitats de desenvolupar el seu projecte”.

Tot seguit, Joan Talarn i Marta Vilalta han parlat de com el partit treballa dia a dia per tirar el país endavant, sense retrets, sense excuses, sent útils per a la ciutadania. Això és el que cal ara mateix, resoldre els problemes actual, causat per la pandèmia i les resultants crisis econòmica i social.

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha demanat aquest dissabte fer "impossible" que l'extrema dreta condicioni les institucions catalanes i "inviable" qualsevol suport per "activa o passiva". En un acte de Jovent Republicà a Barcelona, Aragonès ha donat per fer que el candidat del PSC, Salvador Illa, acceptarà els vots de la ultradreta per ser president de la Generalitat i evitar que ho sigui ERC. "Volen fer un Valls amb Vox", ha afirmat en referència al pacte que va fer possible la investidura d'Ada Colau. El republicà ha reclamat combatre la ultradreta i no "blanquejar-la" perquè "és el primer pas per acceptar els seus vots", ha dit en al·lusió als socialistes. "No els deixarem decidir més", ha dit a Vox.

Òscar Ordeig, i el president Pedro Sánchez acte central de campanya PSC

Illa avisa que "els vots del canvi que no vagin al PSC seran vots perduts"

El cap de llista del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha demanat als indecisos que desitgin "obrir una nova etapa a Catalunya" que concentrin el seu vot en la candidatura socialista. "Els vots del canvi que no vagin al PSc seran, en certa mesura vots perduts", ha alertat Illa, que ha dit que "no faran res més que fer possible una nova aliança entre ERC i JxCat". "Sabem que no se suoprten, però tornarien a governar plegats", ha advertit, en un míting a Lleida. El candidat socialista també ha fet una crida a la mobilització i ha dit que cal "anar a votar per avançar per sobre d'ideologies i partidismes, i votar pel millor projecte de vot, concentrant el vot al PSC".

"Molta gent no ens ha votat mai, o ens van votar en cert moment i ara ho tornaran a fer perquè és urgent obrir una nova etapa a Catalunya", ha manifestat el candidat. I s'ha dirigit "a la gent que dubta, que encara està decidint, però que té clar que vol un canvi: el 14-F només hi ha un vot que garanteixi el canvi, i cal posar dins del sobre la papereta del PSC", ha exclamat.

Fent una al·lusió velada a Ciutadans, el candidat ha insistit que si guanya es presentarà a la investidura. "Per a molts és un vot prestat, però podeu confiar", ha dit, dirigint-se "als qui van creure en el canvi el 2017". "Aquest cop el vot sí que tindrà utilitat, servirà per a canviar coses i si guanyem, em presentaré a la investidura", ha dit.

El líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha preguntat si el sou de president de la Generalitat és "un premi a la pitjor gestió o un incentiu a la confrontació i a la divisió". Després que el candidat del PSC, Salvador Illa, anunciés que es rebaixaria el sou un 30% si era investit president, Sánchez ha qüestionat "com és possible que mentre la política abandonava Catalunya a la decadència, el sou de president pugés i pugés?". "Catalunya necessita un president que s'ocupi dels problemes i no que els multipliqui", ha reblat, en un míting amb Illa, a Lleida. El dirigent socialista ha clamat per un canvi perquè "Catalunya està empatxada de la política que només porta dogmes, ineficàcia i divisió".

Ramon Tremosa visita el congost de Mont-rebei

Tremosa reivindica els atractius de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran com a motor de l’economia sostenible i de reequilibri territorial 

El cap de llista de Junts al territori de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Tremosa, ha reivindicat aquest dissabte les terres de Ponent, Pirineu i Aran com “una de les millors destinacions turístiques del món” i també com un motor de l’economia sostenible i de la distribució territorial equilibrada.

Tremosa ha defensat el sector turístic de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran com un gran generador de llocs de treball de qualitat, ben retribuïts i reconeguts, alhora que ha reivindicat la necessitat que el turisme s’hi desenvolupi en convivència respectuosa amb la ciutadania i l’entorn. Per al cap de llista de Junts és indispensable fer polítiques que afavoreixin la desconcentració dels espais per aconseguir una distribució equilibrada del turisme arreu de les comarques alhora que s’estableixen fórmules per garantir que el turisme no es concentri en unes determinades èpoques de l’any. 

Ho ha dit durant la seva visita a Corçà i al congost de Mont-rebei, que ha definit com “el gran cañón català”, acompanyat de diversos membres de la llista i d’una representació del consistori d’Àger encapçalada per la seva alcaldessa, Mireia Burgués.  

Tremosa s’ha compromès a protegir el sector turístic “amb ajuts directes i efectius”, a treballar per garantir que els fons europeus per a la reactivació de l’activitat econòmica es destinin al turisme per reflotar-lo de la creu crisi en què es troba immers. Entre altres mesures, l’equip de Junts preveu elaborar un Pla Territorial de Turisme per disposar d’una eina potent de planificació i ordenació sostenible de l’activitat. Al mateix temps, proposen impulsar un hub de Tecnologies Avançades adequades per al sector del turisme per dotar-lo d’eines que el facin més competitiu.  

La CUP declama parc d'habitatges

La CUP proposa la creació d’un parc d’habitatge públic que arribi al 15% del total d’habitatges del país

La CUP, des de l’oficina de Lleida de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, ha manifestat que l’habitatge és indispensable per tenir una vida digna, per al desenvolupament personal i per a accedir als serveis bàsics i públics. Sense habitatge no hi ha empadronament i sense empadronament no hi ha drets. L’exclusió habitacional té moltes cares.  
Posen d’exemple que, només a la ciutat de Lleida, hi ha vora 500 pisos buits, segons l’Agència Catalana d’Habitatge, una de les xifres més elevades de tota Catalunya, només superada per Tarragona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. D’aquests, un 10% són propietat de la SAREB (49). 
Els anticapitalistes han donat dades sobre els desnonaments: Catalunya lidera el rànquing de desnonaments arreu de l’estat espanyol. El segon semestre de 2020 se’n van fer 3.443. A Lleida, 442, dels quals la majoria eren per impagaments de lloguer. Ni les promeses de la moratòria dels governs autonòmics ni espanyols ni la pandèmia han aturat aquesta situació dramàtica. A Lleida hem vist mes rere mes com els Mossos han assistit els desnonaments de famílies vulnerables sense alternativa habitacional.  
Es per això que proposen impulsar un parc d’habitatge públic, en que l’horitzó mínim desitjable és el 15% dels habitatges del país, a expropiar i mobilitzar els pisos buits a través de sancions als tenidors i a vetllar pel compliment de la regulació dels lloguers.  

Soler proposa “tallar d'arrel el malbaratament del procés” i destinar aquests diners en serveis públics que solucionin els problemes reals de tots els catalans

El número u de Ciutadans (Cs) a les eleccions al Parlament per Lleida, Jorge Soler, ha afirmat avui que “ha de tallar-se d'arrel el malbaratament del procés per poder destinar tots aquests recursos als serveis públics de tots els catalans”. A més, Soler ha urgit a reduir el número de conselleries, alts càrrecs i assessors de manera que tota aquesta despesa pública pugui ser usada amb eficiència per a poder solucionar els problemes reals de Catalunya, com la sanitat, l'atur o el tancament de negocis a causa de la crisi.

En aquest sentit, Soler ha afirmat que “el govern separatista ha disparat el nombre de conselleries i alts càrrecs del Govern”, i ha urgit a emprar tota aquesta despesa en mesures per a millorar el sistema sanitari, de protecció social i en educació. Per això, Soler ha explicat que en els seus primers 100 dies de govern es comprometen a fer una "auditoria de la despesa supèrflua derivada del procés” per a incrementar l'eficiència de la despesa pública i dedicar-la als sectors que més la necessiten, com el sanitari.

Comentaris