Salut crea comissions de seguiment als municipis de Ponent amb més incidència de COVID-19

La voluntat és treballar coordinadament entre Salut i ajuntaments per intentar frenar la transmissió a les poblacions més afectades de la regió
Una infermera fent una PCR a les Borges Blanques el passat octubre @ACN
photo_camera Una infermera fent una PCR a les Borges Blanques el passat octubre @ACN

La Regió Sanitària de Lleida està posant en marxa comissions de seguiment amb els ajuntaments de municipis que tinguin una incidència elevada de covid-19. L'objectiu d'aquests comitès serà, un cop detectat un augment de casos en una població, implementar-hi de forma coordinada accions que posin fre a la transmissió comunitària del virus per evitar possibles brots, més difícils de tallar i que acaben generant pressió al sistema sanitari.

Actualment, s'ha constituït comissions amb els ajuntaments d'Alcarràs, La Fuliola, Les Borges Blanques, Almacelles, Mollerussa, El Poal, Golmés, El Palau d'Anglesola, Juneda, Arbeca i Bellpuig. Aquest dijous es farà amb Seròs i demà està previst iniciar-les amb Rosselló i La Portella.

Aquests grups de treball estan formats per referents de Salut Pública, de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) corresponent i del municipi, i compten amb el suport del Servei Català de la Salut. La creació de la comissió anirà lligada a la signatura d'un conveni de cooperació interadministrativa, que té com a finalitat promoure la coordinació dels serveis públics del Departament de Salut i dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària, per tal d'assolir una resposta més eficaç i millorar la capacitat de seguiment dels malalts, que permet comprovar la repercussió que tenen les accions que es plantegen i si cal mantenir-les o si es poden reduir

La bateria d'accions previstes va des del seguiment de persones en quarantena, fins a la sensibilització de la població, el tancament d'equipaments municipals o el suport de Creu Roja.

La subdirectora de Salut Pública a la Regió Sanitària Lleida, B, explica que les comissions de seguiment tenen dos objectius principals. El primer, el de garantir que qui ha de fer quarantenes les faci bé, sobretot les famílies amb infants i joves que són contactes estrets. En segon lloc, apunta Bieto, cal reduir dràsticament la vida social al poble per tallar cadenes de contagis, ja sigui tancant instal·lacions o enviant missatges per sensibilitzar. Aquí, afegeix, la implicació de l'Ajuntament és essencial.

La gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, defensa que la signatura del conveni de cooperació ha de servir de palanca de canvi en la gestió de la salut comunitària. Farreny veu la pandèmia com una oportunitat perquè les administracions treballin plegades en els àmbits social, sanitari i comunitari.

comentaris