Salut inverteix uns 80 milions d'euros en reformes a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

El conjunt de reformes previstes per Salut inclouen també la millora i modernització del bloc quirúrgic, que actualment té una dotzena de quiròfans i passarà a tenir-ne 22 amb equipaments d'última generació
Imatge virtual de les millores a l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez
photo_camera Imatge virtual de les millores a l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez

El Departament de Salut destinarà 80 milions d'euros en diverses actuacions en l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), la principal d'elles serà la construcció d'un nou edifici de consultes externes, i també és dura a terme una millora en el bloc quirúrgic. Així ho va anunciar aquest dissabte el conseller de Salut, Manel Balcells, durant la presentació dels projectes de millora a la Regió Sanitària Lleida.

Balcells va visitar el terreny, ubicat vora l'Espai Hospitalari Polivalent i amb accés des de l'avinguda Pinyana, on d'aquí a un any s'espera que estigui llest el nou edifici.

El nou equipament, finançat amb fons europeus REACT, disposarà de 114 espais de consultes i gabinets, 3 zones d'hospital de dia, espais de suport i despatxos mèdics

El conseller de Salut, Manel Balcells presenta les millores a l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez
El conseller de Salut, Manel Balcells presenta les millores a l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez

Tot plegat distribuït en planta baixa i quatre pisos que sumaran uns 19.000 metres quadrats, amb connexió a l'edifici principal.  "Permetrà alliberar i reordenar espais" ha dit el conseller de Salut. En aquest sentit, l'Arnau de Vilanova compta actualment amb 137 consultes que atenen de mitjana de 2.100 pacients diaris. Amb el nou equipament, el 90% de les consultes actuals es preveuen treure fora de l'edifici principal.

El conjunt de reformes previstes per Salut inclouen també la millora i modernització del bloc quirúrgic, que actualment té una dotzena de quiròfans i passarà a tenir-ne 22 amb equipaments d'última generació. Aquesta obra suposarà una inversió de 24,6 milions d'euros i es preveu enllestir el 2026.

Mentre durin els treballs, Balcells ha parlat d'un "període crític" d'uns mesos pel qual s'ha elaborat un pla de contingència "molt ben treballat" amb el Servei Català de la Salut i l'Institut Català de la Salut, que contempla l'ús d'altres equipaments sanitaris de la ciutat com l'hospital de Santa Maria perquè les obres no afectin "ni disminueixin la prestació dels serveis".

Es tracta d'un grapat d'actuacions que "suposaran un abans i un després en el creixement i millora" de l'activitat hospitalària i que faran que a partir d'ara "comencem a parlar del parc sanitari de Lleida", ja que s'està treballant de manera conjunta entre els hospitals Arnau, Santa Maria i els comarcals de tota la demarcació.

Preparant nous accessos a l'Hospital l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez
Preparant nous accessos a l'Hospital l'Arnau de Vilanova ©IgnasiGómez

Una altra de les obres importants (6,1 milions d'euros) és la modernització i ampliació del servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear. En concret, es treballa perquè s'hi pugui instal·lar, entre altres, un PET-TC, que s'utilitza per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars, i que des del juny passat l'HUAV realitza, de forma provisional, en una unitat mòbil. A banda del PET-TC, les obres en aquest servei també serviran per instal·lar una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà augmentar el nombre d’exploracions realitzades en una de les proves amb més increment de demanda. Així mateix, s’instal·laran un nou SPECT/TC i un TC d’alta gamma, que ampliaran el catàleg de prestacions. Està previst que aquests treballs finalitzin al setembre d’aquest any.

A més a més, el paquet de millores inclou per enguany una nova sala d'electrofisiologia (1,5 milions d'euros) per al servei de Cardiologia. El nou equipament està dissenyat per avaluar el funcionament del sistema elèctric del cor, poder identificar amb precisió un ritme cardíac anormal i decidir quin és el millor tractament per a cada cas.

Per acabar, Balcells ha explicat que s'habilitarà també un edifici de suport temporal (1,4 milions d'euros) a la zona enjardinada de l'hospital. En aquest cas, la instal·lació preveu estar operativa a partir del juny d'aquest mateix any.

comentaris