Marçal Abella persenta el primer llibre que il·lustra les 'Estacions de Lleida'

És el nou llibre publicat Pagès Editors i presentat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, on l'autor ha plasmat a través de setanta-tres dibuixos la trajectòria històrica de les estacions ferroviàries de Lleida
Presentació del nou llibre de les 'Estacions de Lleida' de Marçal Abella ©IEI
photo_camera Presentació del nou llibre de les 'Estacions de Lleida' de Marçal Abella ©Paeria de Lleida

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha presentat en un acte l'última publicació de Marçal Abella 'Estacions de Lleida. Quadern de viatge', que narra a través de 73 il·lustracions la trajectòria històrica dels trens de la plana de Lleida.

L'obra ha estat publicada per Pagès Editors i conté el pròleg de Vidal Vidal

Presentació del nou llibre de les 'Estacions de Lleida' de Marçal Abella ©Paeria de Lleida
Presentació del nou llibre de les 'Estacions de Lleida' de Marçal Abella ©Paeria de Lleida

Abella ha explicat que 'Estacions de Lleida. Quadern de viatge' és un recorregut per totes les estacions de les línies ferroviàries que creuen les Terres de Lleida, algunes d'elles ja enderrocades. Amb més de setanta il·lustracions originals i un ampli treball de documentació, el llibre viatja de Sant Guim de Freixenet fins a Almacelles, de Vinaixa a Lleida, de la capital del Segrià a la Pobla de Segur i també de Mollerussa fins a Menàrguens i Balaguer, amb el desaparegut ferrocarril d'ample mètric, el 'Trenquet' de la Sucrera. També, l'autor ha assenyalat que les il·lustracions pintades a mà són una còpia idèntica de l'estat de les estacions ferroviàries capturades en fotografies: "Totes les estacions en l'estat en que me les vaig trobar, sigui un edifici o un una simple marquesina, i les estacions que han estat enderrocades per un motiu o altres, i que evidentment ja no existeixen, les he dibuixat a partir de fotos i les he pintat en blanc i negre, per diferenciar-les a primer cop d'ull de les que feia 'in situ'".

Per altra banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha felicitat l'autor, tot recordant que va ser coneixedor del projecte de la mà d'Abella quan aquest es documentava per dibuixar l'estació de Bellvís, poble del qual Talarn n'és alcalde i on l'estació bellvisenca fa anys que no existeix, a més d'afegir que l'autor ha aconseguit "recuperar una història patrimonial" mitjançant les fotografies com a canal per transferir la història de les estacions concorregudes i també de les desaparegudes en el temps.

Sobre l'autor

Marçal Abella i Brescó és dibuixant, il·lustrador i Historiador de l'Art. Ha publicat a l'editorial Bruguera, el diari 'La Mañana', les revistes 'La Paeria, 'Ara Lleida', 'Docusport', entre d'altres. També a Egmont de Copenhague, Ehapa d'Stuttgart, Mondadori de Milà, Vaillant i Edimonde de París, Oberon d'Haarlem i altres. En l'actualitat, il·lustra diversos llibres i còmics i col·labora amb Comicon de Barcelona. Paral·lelament, participa en exposicions d'art i d'Humor gràfic i és l'impulsor de la Festa del Llibre Gegant d'Alpicat. L'any 2003 va guanyar el primer Premi del Concurs Internacional d'Humor Gràfic 'Espirito de Humor' a Lousa, Portugal. És membre de FECO Espanya, Cercle de Belles Arts de Lleida, Associació Arts de Ponent i Urban Sketchers Lleida. 

Comentaris