El sector porcí de Lleida bat el seu rècord d'exportacions gràcies al mercat xinès

Unió de Pagesos aposta per les granges de mares per no trencar l'equilibri en el sector
Explotacions de porcs - Granja de mares garrins
photo_camera Explotacions de porcs - Granja de mares garrins

Unió de Pagesos aposta per les granges de mares per a la producció de garrins a Catalunya per no trencar l'equilibri en el sector porcí i per evitar canvis d'orientació que facin augmentar l'engreix. El bon moment econòmic que viu el sector, i que s'ha confirmat el 2019, ha disparat les importacions d'animals vius per a engreix. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que les pitjors crisis sanitàries del sector es van viure a conseqüència de la importació de garrins holandesos el 1997 i el 2000, que van difondre la Pesta Porcina Clàssica (PPC) a Catalunya.

Tant l'Administració com el sector, en aquell moment van apostar per assegurar l'equilibri entre les granges de mares i les d'engreix tancant el cicle

Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí d'UPEls preus alts del mercat, però, des del 2018 han fet augmentar les importacions. Així, entre el gener i el setembre del 2019 es va importar més d'un milió d'animals a Catalunya, xifra que suposa un 155% més respecte al mateix període en els últims quatre anys. En paral·lel, les dades ja mostren que en els últims tres anys ha plegat un 20% de les granges de mares a Catalunya i ha augmentat el nombre d'engreix en un 11%, segons dades del Departament d'Agricultura.

Unió de Pagesos recorda els esforços que han fet les granges per aconseguir un nivell alt de bioseguretat, amb la instal·lació de tanques, malles ocelleres i vestidors, entre altres elements, a més de la millora del maneig dels animals amb l'adequació de les granges a les noves exigències de benestar animal marcades per l'Administració

Pel que fa a la valoració econòmica, el 2019 ha estat un any positiu per al sector gràcies a les exportacions, que han marcat una xifra rècord amb el 70% de la producció (1,3 milions de tones segons SIP Consultors). L'any va acabar amb una nova pujada de preu de Mercolleida, que es va situar en 0,150 euros el quilo, el més alt de tot l'any, en un període, a finals d'any, en què històricament hi ha una davallada del preu.

Explotacions de tocinos - Granja de mares garrins (4)El preu de referència de Mercolleida durant el 2019 va ser d'1,35 euros el quilo, mentre que el del 2018 va ser d'1,13 euros el quilo, i el del 2017, d'1,26 euros el quilo.

Unió de Pagesos considera que tant el preu a l'alça com l'augment de les exportacions són conseqüència dels efectes dels brots de la Pesta Porcina Africana (PPA) que pateix la Xina i altres països asiàtics, i que han fet disminuir la seva cabana dràsticament. Durant el primer semestre del 2019, les exportacions de l'Estat espanyol a la Xina van superar les exportacions totals del 2018 i van situar Espanya com a primer exportador mundial al país asiàtic. 

El setembre del 2019, la xifra era de 418.000 tones, un 70% superior respecte al mateix període del 2018. El sindicat considera que en aquesta situació favorable, el sector ha de vetllar per no perdre l'equilibri, i apostar perquè sigui sostenible en el futur

Explotacions de porcs - Granja de mares garrinsD'altra banda, Unió de Pagesos insisteix a rebutjar la proposta d'aplicació d'un coeficient 0,5 al gravamen general del cànon de l'aigua per a usos ramaders de porcí i aviram que el Govern té intenció d'aplicar, i en demana l'eliminació, ja que considera que no té en compte la capacitat tributària dels ramaders.

També cal tenir en compte que el nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions, aprovat el juliol del 2019, ja ha establert noves mesures obligatòries que suposen un impacte econòmic important al sector 

El sindicat recorda que aquestes mesures tenen per objectiu garantir l'eficiència en la gestió de la fertilització i la gestió de les dejeccions i que tindran un efecte positiu en la qualitat de les aigües i en la reducció de les emissions de Gasos amb Efecte d'Hivernacle (GEH) del sector. El decret també preveu noves mesures de control de la traçabilitat de les aplicacions de les dejeccions per garantir el compliment de les obligacions que estableix.

comentaris