El sector turístic dona per perduda la Setmana Santa

Els estudis calculen una pèrdua de fins a sis milions de turistes internacionals i 60.000 milions d'euros

El Pirineu, una de les estrelles del turisme lleidatà

El sector turístic de Catalunya dona per perduda la Setmana Santa. El futur del sector tampoc és gaire esperançador i els principals operadors miren amb preocupació la temporada estival.

Els primers estudis estimen unes pèrdues de 2,7 milions de turistes internacionals si els efectes del coronavirus no s'aturen abans de Setmana Santa, una xifra que podria arribar als sis milions si s'allarga fins a l'estiu.

En termes econòmics, Exceltur parla d'unes pèrdues de fins a 60.000 milions d'euros si la crisi s'acosta als sis mesos

La paralització del turisme comportarà també afectacions en el mercat laboral del sector.

El Consell Mundial del Viatge i el Turisme (WTTC) fa referència a 50 milions de llocs de treballs perduts a escala global.

En aquest sentit, PIMEC Turisme considera que la "manca de previsió" en la presa de decisions ha provocat que els establiments turístics de Catalunya s'hagin vist abocats a la suspensió de l'activitat i la presentació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

Segons dades de la patronal, un 90% de les petites i mitjanes empreses del sector de l'hostaleria i la restauració ha experimentat una reducció de vendes o cancel·lació de reserves, un 42,2% ha patit un augment de baixes laborals i un 82,5% ha contemplat presentar un ERTO sobre la plantilla.

Les conseqüències del coronavirus en el turisme es fan evidents una setmana abans del que havia de ser l'operació sortida de Setmana Santa. En qualsevol cas, els efectes aniran molt més enllà.

Un cop passi la crisi, el primer que es recuperarà serà el turisme estatal per la "sensibilització amb la comunitat local". La tornada de turistes internacionals estarà molt relacionada amb els països d'origen i la incidència del virus en aquests. 

El coronavirus ha fulminat el que havia de ser la millor temporada d'esquí de la història. Així s'ha assegurat des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, on també s'ha lamentat que el sector està vivint el "confinament amb resignació". En aquest sentit, s'assegura que la Setmana Santa es preveia una ocupació altíssima però la pandèmia ha provocat el tancament de les estacions d'esquí, els serveis turístics i els allotjaments.

Juli Alegre, cap de Promoció del Patronat, ha remarcat que quan se surti d'aquesta situació estaran "preparats", ja que han començat a treballar en una activitat promocional que apostarà pel turisme de proximitat una vegada s'aixequi el confinament.

Comentaris